Çmimi i gazit natyror këtë dimër pritet të jetë më i larti në këtë dekadë
Sharr Travel

Çmimi i gazit natyror këtë dimër pritet të jetë më i larti në këtë dekadë

Çmimet e gazit natyror gjatë këtij viti janë dyfishuar dhe pritet të vazhdojnë të rriten, duke rezultuar me fatura më të mëdha për ngrohje.

Gazi natyror është i bollshëm në Shtetet e Bashkuara dhe ka qenë i lirë prej vitesh, kështu që kërcimi nga rritja e çmimeve po vjen nga viti në vit.

Gjatë muajit tetor rritja e çmimit të gazit do të rritet për 5 dollarë për një milion njësi termike (mmBtus), që është vlera më e madhe që nga viti 2014.

“Prej vitesh, nuk kemi pasur furnizime të kufizuara me gaz natyror. Po e përjetojmë këtë vit”, tha John Kilduff nga Again Capital, përcjell Telegrafi.

Sipas analistëve të Goldman Sachs, çmimet e fundit të gazit janë më të larta që nga viti 2008.

“Mesatarja e plotë e devijimit standard mund të shkaktojë një rritje të çmimit për të shkaktuar rritjen e kërkesës me gaz për mbi 10 dollarë. Çmimet e fundit të gazit janë më të larta që nga viti 2008”, thonë ata.

Presioni në rritje mbi çmimet e gazit është në nivel botëror dhe meqenëse Shtetet e Bashkuara janë eksportuese, çmimet në Amerikën e Veriut tani janë ndikuar nga çmimet e tregjeve tjera.

“Këtë e kemi parë gjatë vitit të kaluar. Çmimet e gazit natyror në të gjithë botën u rritën në 2 dollarë. Derisa nivelet ekonomike filluan të rriten, vendet dhe kompanitë në mbarë botën vendosën që gazi natyror të ishte lëndë djegëse”, thotë Jack Fusco, shef ekzekutiv i Cheniere Energy.

Ditë më parë, Shtëpia e Bardhë ka bërë thirrje për shfrytëzimin e energjisë diellore. Aktualisht kjo energji furnizon vetëm 3 për qind të rrjetit. /Telegrafi/


MË SHUME NGA Ekonomi