Ekonomia e Afganistanit mund të tkurret deri në 30 për qind këtë vit
Sharr Travel

Ekonomia e Afganistanit mund të tkurret deri në 30 për qind këtë vit

"Afganistani ka pësuar tronditje të shumta pas kthimit të talebanëve në pushtet", tha FMN në Parashikimin Ekonomik Rajonal për Lindjen e Mesme dhe Azinë Qendrore.

Ekonomia e Afganistanit mund të tkurret deri në 30 për qind këtë vit me rënien e importeve, me një inflacion të përshpejtuar, tha sot Fondi Monetar Ndërkombëtar (FMN).

"Afganistani ka pësuar tronditje të shumta pas kthimit të talebanëve në pushtet", tha FMN-ja në Parashikimin Ekonomik Rajonal për Lindjen e Mesme dhe Azinë Qendrore.

"Me ndalimin e ndihmës johumanitare dhe ngrirjen e madhe të aseteve të huaja, ekonomia e Afganistanit e varur nga ndihma përballet me kriza të rënda fiskale dhe të bilancit të pagesave. Mungesat e parave dhe humbja e marrëdhënieve bankare korresponduese kanë dëmtuar bankat afgane", thuhet më tej.

FMN-ja tha se trazirat në Afganistan, të shoqëruara nga pandemia dhe thatësira, e kanë shtyrë ekonominë e brishtë të vendit në një krizë që përfshin rënie të prodhimit, banka të paralizuara dhe rritjen e varfërisë.

Ai paralajmëroi se rënia e standardit të jetesës kërcënon të shtyjë miliona në varfëri dhe mund të çojë në një krizë humanitare.

"Kriza në Afganistan po varfëron miliona, veçanërisht gratë dhe grupet e cenueshme dhe tashmë ka zhvendosur mijëra afganë brenda vendit. Kjo mund të shkaktojë valë refugjatësh", thuhet në raport.

"Trazirat në Afganistan pritet të gjenerojnë përhapje të rëndësishme ekonomike dhe të sigurisë në rajon dhe më gjerë. Ajo ka nxitur zhvendosjen e brendshme dhe mund të shkaktojë një rritje të refugjatëve në vendet fqinje, Turqi dhe Evropë", thuhet më tej.


MË SHUME NGA Ekonomi