Simptomat e dispepsisë
Shëndetësi

Simptomat e dispepsisë

Dispepsia prek rreth 40 për qind të popullsisë së rritur në mënyrë të rregullt. Këtu janë pesë simptomat për t`u kujdesur.

Shumica e njerëzve kanë dispepsi në një moment, por simptomat janë të gjera dhe mund të jetë e vështirë të përcaktohet se çfarë është çështja.

Dispepsia është termi që përshkruan dhimbjen ose shqetësimin në stomak, të shoqëruar me vështirësi në tretjen e ushqimit.

Është e lehtë të ngatërrohet dispepsia me urthin dhe refluksin e acidit, por këto dy gjëra janë simptoma të dispepsisë shumë herë.

Shumë njerëz ngatërrojnë dispepsi dhe dhimbje gjoksi me sulme në zemër, kështu që është e rëndësishme të mësoni simptomat për të shmangur konfuzionin.

Simptomat e mëposhtme pas ngrënies ose pirjes janë shenja të dispepsisë:

urth – një ndjesi djegie e dhimbshme në gjoks, shpesh pas ngrënies

ndjesi të ngopur dhe të fryrë

ndjehem i sëmurë

gogësimë dhe gazra

sjellja e ushqimit ose lëngjeve me shije të hidhur në gojën tuaj

Dispepsia normalisht do të largohet vetë ose farmacisti juaj mund të rekomandojë ilaçe për të lehtësuar ndjesinë e djegies ose dhimbjen, si p.sh. antacidet ose frenuesit e pompës së protonit.

Dhimbja në shpinë nuk është e lidhur me dispepsi. Sipas NHS, dhimbja e stomakut dhe dhimbja e shpinës nuk janë zakonisht shenja të dispepsisë. Nëse keni dhimbje në shpinë ose stomak, mund të jeni duke përjetuar kapsllëk dhe jo dispepsi.

Kapsllëku është një gjendje e përkohshme ku keni vështirësi në zbrazjen e zorrëve. Do t'ju duhet të shkoni te mjeku i përgjithshëm nëse ndonjë nga sa vijon është e vërtetë në lidhje me dispepsinë tuaj:

vazhdoni të keni dispepsi

janë me dhimbje të forta

janë 55 vjeç e lart

kanë humbur shumë peshë pa kuptim

kanë vështirësi në gëlltitje

vazhdoni të jeni të sëmurë

kanë anemi nga mungesa e hekurit

ndjeheni sikur keni një gungë në stomak

keni të vjella me gjak ose kafshoj

Këto simptoma mund të jenë shenjë e diçka më serioze

Është e rëndësishme të shihni mjekun tuaj të përgjithshëm nëse jeni të shqetësuar për dispepsi.

Simptomat e dispepsisë mund të jenë për shkak të kushteve më serioze si gurët në tëmth, sëmundjet e pankreasit dhe rrallë, kanceri i stomakut ose ezofagut.


APR
Romay Lift