Çfarë do të thotë përhapja e Omicronit për ekonominë botërore?
Sharr Travel

Çfarë do të thotë përhapja e Omicronit për ekonominë botërore?

Shfaqja dhe përhapja e variantit omicron të koronavirusit do të ketë implikime në tendencat ekonomike globale, është vetëm çështje se çfarë intensiteti. Sapo qeveritë filluan anulimin e fluturimeve dhe mbylljen e kufijve për shkak të omicrons, ekonomistët filluan të parashikojnë pasojat.

Megjithatë, parashikimet e para nuk janë shumë të këqija. Ekonomistët në përgjithësi presin që ekonomia botërore të kapërcejë relativisht lehtë çdo valë të re infeksionesh me koronavirus të shkaktuar nga tendosja omicron, edhe nëse versioni i fundit i virusit ka mjegulluar perspektivën ekonomike me pasiguri, shkruan Financial Times.

Arsyeja kryesore për vlerësimin fillestar të tyre relativisht optimist është aftësia në rritje e ekonomive botërore për t'u përshtatur me kufizimet e kaluara të koronavirusit, me futjen e vaksinimit intensiv. Prandaj, çdo valë e re e virusit nuk ka gjasa të frenojë inflacionin në rritje, thanë ekonomistët, megjithëse mund të ngrejë dyshime midis drejtuesve të bankave qendrore për mençurinë e shtrëngimit të hershëm të politikave monetare.

Mes numrit të madh të analistëve që publikuan komentet dhe parashikimet e tyre në fillim të kësaj jave, qoftë nga bankat e investimeve apo kompanitë konsulente, të gjithë theksuan pasigurinë e shkaktuar nga aftësia e variantit omicron për të shmangur vaksinat ekzistuese, për të shkaktuar sëmundje të rënda dhe për t'u përhapur më shpejt se varianti delta. Në të njëjtën kohë, megjithatë, pak thanë se kishte nevojë për të ulur parashikimet e tyre aktuale ekonomike.

Paul Donovan, kryeekonomist në UBS Global Wealth Management, tha se udhëtimet dhe turizmi mund të goditen rëndë në disa vende, por në përgjithësi kjo është një pjesë mjaft e vogël e aktivitetit total ekonomik.

"Nuk ka gjasa që omicron të ndryshojë narrativën më të gjerë ekonomike në këtë fazë," shtoi ai.

Holger Schmieding, kryeekonomist në Berenberg Bank, thotë se dëmi ekonomik ka ardhur duke u zvogëluar nga vala në valë. Ai vuri në dukje kontrastin midis valës së parë dhe të dytë evropiane të pandemisë.

“Ndërsa e para rrëzoi 15 për qind të aktivitetit ekonomik të eurozonës në tremujorin e dytë 2020, rregullimi i përgjithshëm për të jetuar me virusin çoi në një rënie prej vetëm 0.7 për qind të produktit të brendshëm bruto në një valë të dytë më të rëndë në fillim të vitit 2021”, tha Schmieding.

Për më tepër, edhe nëse varianti omicron ka rezistencë më të madhe ndaj vaksinave aktuale, mendimi mbizotërues është se imunizimi do të ndihmojë në uljen e efektit ekonomik.

Daniele Antonucci, kryeekonomist në Quintet Private Bank, thotë se vendet e zhvilluara tani mund të mbështeten në përqindjet e larta të popullatave të imunizuara, kapacitetin e shtuar për të zhvilluar dhe prodhuar vaksina dhe njohurinë se mund të përshtatin në mënyrë fleksibël modelet e punës dhe përgjithësisht të përshtaten me çdo valë të re të pandemisë.

"Shumica e ekonomistëve besojnë se çdo ngadalësim i aktivitetit ekonomik nuk ka gjasa të ndalojë rritjen e fundit të inflacionit, veçanërisht për mallrat ku kërkesa ka tejkaluar ofertën globale që është ndërprerë nga ndërprerjet," tha Antonucci.

Ndërsa pranojnë se ka pasiguri të madhe, ekonomistët e Goldman Sachs kanë prodhuar katër skenarë të mundshëm për çdo valë të afërt omicron, duke përfshirë një që është një alarm i rremë, se varianti i ri nuk është më ngjitës se delta.

Skenari i tij më i fortë negativ sugjeroi që virusi do të kishte vetëm një goditje të vogël ekonomike në vitin 2022, pasi efekti i çdo mbylljeje pasuese në të kaluarën ishte më i dobët. Këto kufizime do të reduktonin ndjeshëm rritjen globale në tremujorin e parë, derisa të mbërrijnë vaksinat e reja dhe të sjellin me vete një rikuperim të fortë.

Gjatë gjithë vitit, Daan Struyven, një ekonomist i lartë global në Goldman Sachs, tha se rritja globale do të bjerë nga 4.6 për qind më 2022 në 4.2 për qind. Megjithatë, do të kishte një rritje përkatëse në vitin 2023, pasi rimëkëmbja ekonomike do të mbretëronte sërish.

Në skenarin e tij më të keq, ashpërsia e sëmundjes dhe imuniteti i shtrimit në spital ishin dukshëm më të këqija se ato për variantin delta. Megjithatë, shtoi Struyven, ekzistonte gjithashtu një skenar pozitiv në të cilin ashpërsia e infeksionit ishte më e ulët dhe ekonomia globale mund të "normalizohej".

Pasiguria ka të ngjarë t'i shtyjë bankat qendrore, veçanërisht FED dhe Bankën e Anglisë, të frenohen dhe të presin pak më shumë para se të vendosin nëse do të shtrëngojnë politikën monetare ose duke ngadalësuar shkurtimet në blerjet e aseteve në SHBA ose duke vonuar rritjen e normave të interesit në Britani të Madhe.

Në një opinion të së premtes, ekonomistët nga Citi londinez shkruan se pasiguria e re do të ishte "paralajmërimi kryesor" për bankat qendrore dhe se "rruga drejt rimëkëmbjes mund të mos jetë aq e thjeshtë sa mendohej fillimisht".