Lee Harvey Oswald u takua me KGB-në, para vrasjes së Kennedy-t
Histori

Lee Harvey Oswald u takua me KGB-në, para vrasjes së Kennedy-t

Administrata Biden deklasifikoi afro 1 500 dokumente në lidhje me vrasjen e presidentit John F. Kennedy, në vitin 1963.

Ndoshta zbulimi më i madh është se disa javë përpara se të qëllonte JFK-në, në nëntor 1963, Lee Harvey Oswald foli me një oficer të KGB-së në ambasadën sovjetike në Mexico City.

Një raport i CIA-s hodhi poshtë vizitën e Osvaldit në ambasadën aovjetike si një kërkesë për një pasaportë ose një çështje vize.

Hedhja e dokumentit vjen dy muaj pasi presidenti Biden vonoi një publikim të planifikuar të materialit të JFK-së me qëllim që “të mbrohet nga dëmtimi i identifikueshëm ndaj mbrojtjes ushtarake, operacioneve të shërbimeve sekrete, zbatimit të ligjit ose sjelljes në marrëdhëniet me jashtë, që është e një rëndësie të tillë që peshon më shumë se interesi i opinionit publik për zbulimin e menjëhershëm”.

Publikimi i së mërkurës do të pasohet nga një rishikim gjithëpërfshirës i sigurisë i dokumenteve që mbeten të klasifikuara, rreth 10 000, por nuk ka asnjë afat kohor për përfundimin e këtij shqyrtimi.

Nga dokumentet e publikuara të mërkurën, shumica kanë të bëjnë me Lee Harvey Oswald.

Si presidenti Biden ashtu edhe ish-presidenti, Donald Trump vonuan lëshimin e dokumenteve të JFK me urdhër të FBI-së, CIA-s dhe agjencive të tjera të sigurisë kombëtare.

Akti i Mbledhjes së Dokumenteve të Vrasjes së John F. Kennedy i vitit 1992 urdhëroi që të gjitha të dhënat që lidhen me atentatin të bëhen publike deri në tetor 2017, por kjo ende nuk ka ndodhur.

Pjesa më e madhe e dokumenteve që janë publikuar që prej kalimit të këtij afati kanë pasur disa redaktime.

Përpara publikimit të së mërkurës, Arkivi Kombëtar vlerësoi se mbi 90 për qind e dosjeve të qeverisë për atentatin ishin deklasifikuar tashmë./atsh