Gjermania në prag të recesionit për shkak të shpërthimit të virusit Omicron
Ekonomi

Gjermania në prag të recesionit për shkak të shpërthimit të virusit Omicron

Parashikimet janë të pasigurta për tre muajt e parë të vitit 2022 dhe nëse regjistrohet rënie e prodhimit dy tremujorë radhazi, Gjermania sipas një përkufizimi të përdorur zakonisht do të jetë në recesion.

Gjermania po përballet me recesion pasi ekonomia më e madhe e Evropës u tkurr në fund të vitit 2021 dhe këtë vit po përballet me një fillim të vështirë për shkak të përhapjes së shpejtë të llojit Omicron të koronavirusit, i cili i pengon njerëzit nga blerjet dhe udhëtimet, kurse problemet e furnizimit po pengojnë prodhuesit.

Agjencia Shtetërore e Statistikave Destatis njoftoi se prodhimi në Gjermani ra me ndërmjet 0,5 dhe 1 për qind në tremujorin e katërt.

Parashikimet janë të pasigurta për tre muajt e parë të vitit 2022 dhe nëse regjistrohet rënie e prodhimit dy tremujorë radhazi, Gjermania sipas një përkufizimi të përdorur zakonisht do të jetë në recesion.

Gjermania vendos ritmin për të gjithë eurozonën, pra për 19 vendet e Bashkimit Evropian (BE) që përdorin euron. Shumë kompani gjermane kanë furnizues ose prodhim në vende të tjera evropiane, kështu që aktiviteti i biznesit gjerman mund të stimulojë rritjen në ato vende.

Vitin e kaluar, ekonomia gjermane u rrit me 2,7 për qind, respektivisht u rikuperua nga një rënie prej 4,6 për qind në vitin 2020 kur bllokadat për shkak të pandemisë ishin më të rëndat.

Statistikat e plota për tremujorin e katërt do të publikohen më 28 janar.