Identifikohet pas 77 vitesh i dyshuari që tradhtoi Ana Frank
   Histori

Identifikohet pas 77 vitesh i dyshuari që tradhtoi Ana Frank

Një hetim i ri ka identifikuar një të dyshuar që mund të ketë tradhtuar Anne Frank dhe familjen e saj te nazistët. Autorja hebreje e Ditarit vdiq në një kamp përqendrimi nazist në vitin 1945, në moshën 15-vjeçare, pas dy vitesh fshehje.

Ditari i saj, i botuar pas vdekjes, është tregimi më i famshëm, një dorëshkrim për jetën hebreje gjatë luftës.

Një ekip që përfshin një ish-agjent të FBI-së tha se Arnold van den Bergh, një figurë hebreje në Amsterdam, me siguri “dorëzoi” frankët për të shpëtuar familjen e tij.

Ekipi, i përbërë nga historianë dhe ekspertë të tjerë, kaloi gjashtë vjet duke përdorur teknika moderne hetimore për të hetuar rastin. Kjo përfshinte përdorimin e algoritmeve kompjuterike për të kërkuar lidhje midis shumë njerëzve të ndryshëm, diçka që do t’u kishte marrë njerëzve mijëra orë.

Van den Bergh kishte qenë anëtar i Këshillit Hebre të Amsterdamit, një organ i detyruar të zbatonte politikën naziste në zonat hebraike. Ajo u shpërbë në vitin 1943 dhe anëtarët e saj u dërguan në kampet e përqendrimit.

Por ekipi zbuloi se van den Bergh nuk u dërgua në një kamp ​​dhe jetonte në Amsterdam si zakonisht në atë kohë. Kishte gjithashtu një sugjerim se një anëtar i Këshillit Hebraik ushqente me informacion nazistët.

“Kur van den Bergh humbi të gjithë serinë e tij të mbrojtjeve që e përjashtonin nga detyrimi për të shkuar në kampe, ai duhej të siguronte diçka të vlefshme për nazistët me të cilët kishte kontakte për ta lënë atë dhe gruan e tij në atë kohë të qëndronin të sigurt,” deklaroi ish-agjenti i FBI Vince Pankoke për CBS.

Ekipi gjeti gjithashtu prova që sugjerojnë se Otto Frank, babai i Anës, mund ta ketë ditur vetë këtë dhe e ka mbajtur të fshehtë./a2


Bast-Trade
AlbiMall
Eurokoha
Vjosa