Si të prisni qepët dhe të mos qani
Kuzhina

Si të prisni qepët dhe të mos qani

Nëse ndonjëherë ju është dashur të merreni me qepë, e dini se si është të presësh një dhe të qash. Më poshtë, do të zbuloni pse qepët na bëjnë të qajmë dhe çfarë mund të bëjmë për ta shmangur atë.

Pse qepët na bëjnë të qajmë

Aroma dhe shija e veçantë e qepëve janë të pranishme falë vajrave të avullueshëm që përmbajnë molekula organike të njohura si sulfokside të aminoacideve. Prerja, qërimi ose shtypja e qepëve dëmton qelizat mikroskopike të mbushura me fermente ose aliinaza. Sulfoksidet e acidit vijnë në kontakt me fermentet dhe kthehen në kimikate që çojnë në lot. Ato funksionojnë si kimikatet në gaz lotsjellës, kështu që sapo të arrijnë te gjëndrat e lotit në sy, sytë prodhojnë lot për të larë kimikatet.
Formimi i kimikatit që ndodh gjatë qërimit (prerjes) së qepëve arrin kulmin në rreth 30 sekonda dhe përfundon në rreth 5 minuta.

Si të presim qepë dhe të mos qajmë

  • Përdorni një thikë të mprehtë për prerje . Një thikë e mprehtë lë një prerje më të ashpër, duke dëmtuar membranat qelizore të qepës. Ajo çon në formimin e më shumë gazit që irriton sytë.
  • Pritini qepët nën ventilimin e kuzhinës. Mund të ndihmojë në uljen e sasisë së kimikateve irrituese në ajër.
  • Nëse keni shikim të keq, mbani lentet e kontaktit në vend të syzeve. Ata do të funksionojnë si një pengesë mbrojtëse, duke mos lejuar që kimikatet të vijnë në kontakt me sytë tuaj. Për këtë mund të përdorni edhe gota speciale kuzhine.

  • Ftoheni qepën poshtë. Ftohja e gjysmave të qepës së qëruar në frigorifer ose në një tas me ujë të ftohtë për 30 minuta mund të ndihmojë në uljen e sasisë së kimikatit irritues.
  • Kur prisni një qepë, prisni rrënjën në fund, ajo ka përqendrimin më të lartë të fermenteve që shkaktojnë lot.

  • Provoni të mbështillni qafën me një peshqir të lagur. Mund të kapë komponimet e paqëndrueshme para se të arrijnë në sytë tuaj.
  • Mos i prekni sytë kur prisni qepën. Dhe pasi të keni mbaruar, lani duart me kujdes. Nëse sytë ju kruhen, lajini me ujë të ftohtë.


MË SHUME NGA Kuzhina