Kosova e BE miratojnë udhëzime të përbashkëta të politikave ekonomike
Foto: Ministria e Financave
Ekonomi

Kosova e BE miratojnë udhëzime të përbashkëta të politikave ekonomike

Fadil Sertolli / RTKlive.com

Përfaqësuesit e Ballkanit Perëndimor dhe Turqisë diskutuan Programet e tyre të Reformës Ekonomike (ERP) me përfaqësues të Shteteve Anëtare të BE-së, Komisionit Evropian dhe Bankës Qendrore Evropiane në takimin vjetor të dialogut për politikat ekonomike dhe financiare në Bruksel.

Përmes një njoftimi për media nga Ministria e Financave, thuhet se takimi rezultoi në marrëveshjen e përbashkët të gjashtë pikave specifike udhëzuese të politikave ekonomike që do të zbatohen nga partnerët e Ballkanit Perëndimor dhe Turqia në vitin e ardhshëm.

“Takimi u përqendrua në sfidat e jashtëzakonshme socio-ekonomike dhe shëndetësore të krijuara nga pandemia Covid-19 dhe ndikimi i luftës së Rusisë kundër Ukrainës”, thuhet në njoftim.

Po ashtu vazhdon njoftimi se pjesëmarrësit ranë dakord për rëndësinë e lartë të dialogut të përbashkët të politikave ekonomike dhe financiare dhe rëndësinë e marrjes së përgjigjeve të duhura të politikave për të zbutur ndikimin negativ në energjinë, çmimet e ushqimeve, rritjen dhe punësimin.

“BE-ja do të vazhdojë të mbështesë partnerët e zgjerimit në përmbushjen e kritereve të anëtarësimit ekonomik dhe të gjithë pjesëmarrësit e angazhuar për të përshpejtuar tranzicionin e gjelbër dhe digjital në Ballkanin Perëndimor dhe Turqi”, vazhdon njoftimi nga Ministria e Financave.

Po ashtu sipas këtij njoftimi takimi i këtij viti shqyrtoi Programin e Reformës Ekonomike të Kosovës 2022-2024 dhe pjesëmarrësit vunë re një rikthim më të fuqishëm ekonomik në vitin 2021 dhe stabilizim të treguesve kryesorë fiskalë nga aq sa ishte parashikuar.

Megjithatë, sipas njoftimit, Kosova u ftua që të llogarisë me kujdes rreziqet ekonomike në rënie në kontekstin e pushtimit rus të Ukrainës.

“Diskutimet u fokusuan në zbatimin efektiv të reformave strukturore që do të përshpejtojnë rimëkëmbjen ekonomike pas krizës, ndërkohë që do të mbështesin politikën e qëndrueshme makroekonomike dhe fiskale”, thuhet mes tjerash në njoftim.

“Karakteristika kritike është rikthimi gradual i rregullave fiskale. Për sa i përket rritjes së konkurrencës dhe rritjes afatgjatë dhe gjithëpërfshirëse, Kosova duhet të vazhdojë të trajtojë informalitetin në ekonomi dhe konkurrencën e ulët të sektorit privat”.

Gjithashtu, vazhdon njoftimit se Kosova duhet të shfrytëzojë potencialin e burimeve të rinovueshme dhe të kursimit të energjisë dhe të hapë plotësisht tregun e energjisë.

“Së fundi, Kosova duhet të përmirësojë cilësinë dhe rëndësinë e sistemit arsimor për të rritur punësimin dhe për të zbutur mospërputhjet e aftësive”, përfundon njoftimi nga Ministria e Financave.


Bast-Trade
AlbiMall
Eurokoha
Vjosa

MË SHUME NGA Ekonomi