Rekord i ri, 1 milion udhëtarë në ANP `Adem Jashari`
Foto/ RTKlive
Ekonomi

Rekord i ri, 1 milion udhëtarë në ANP `Adem Jashari`

A.Bela / RTKlive

Aeroporti Ndërkombëtar i Prishtinës "Adem Jashari" tani më njihet si njëri ndër aeroportet e para në Evropë që menjëherë pas pandemisë ka arritur dhe tejkaluar shifrat e numrit të udhëtarëve që ishin në vitin 2019, para pandemisë.

"Të bindur drejt suksesit menaxhmenti i aeroportit ishte fokusuar në shërbime kualitative dhe në sjellje të kompanive të reja si dhe shtim të numrit të fluturimeve në destinacionet ekzistuese. Sot, ANP 'Adem Jashari' ka shënuar edhe një rekord të ri duke procesuar udhëtarin e një miliontë në fluturimin e mbrëmshëm për në Gjenevë", thuhet në komunikatën e Aeroportit Ndërkombëtar të Prishtinës "Adem Jashari".

Ndryshe Aeroporti Ndërkombëtar i Prishtinës `Adem Jashari` ishte renditur në mesin e 100 aeroporteve më të ngarkuara në Evropë.

Dy aeroporte në Ballkan janë renditur ndër 100 më të ngarkuarit në kontinent, sipas Këshillit Ndërkombëtar të Aeroporteve për Evropën (ACI).

Aeroporti i Prishtinës "Adem Jashari, hyri në top 100 për herë të parë, duke u pozicionuar si i 88-ti më i ngarkuari me 2.176.036 udhëtarë të trajtuar.

Me një total prej 3.285.295 pasagjerësh, Aeroporti i Beogradit u rendit i 71-ti përpara Edinburgut, Krakovës, Maltës, Minskut dhe Rigës, por vetëm pas Venecias dhe Sofjes. Nga ana tjetër, Ishte përpara Glasgow, Keflavik (Reykjavik) dhe Vilnius, por vetëm pas Romës Ciampino dhe Jerevanit. Këtë vit, Aeroporti i Beogradit pritet të arrijë nivelet e kapacitetit para pandemisë, ndërsa Aeroporti i Prishtinës ka shumë gjasa të regjistrojë më të ngarkuarin në histori dhe të kapërcejë rezultatet e tij para Covid.

Diku tjetër, Aeroporti i Splitit, si i treti më i ngarkuar në ish-Jugosllavi, u rendit pak jashtë 100 top-ave në vendin e 103-të. Ajo u pasua nga Zagrebi, i cili u pozicionua në vendin e 112-të, ndërsa Shkupi ishte në vendin e 113-të. Dubrovniku ishte aeroporti i 129-të më i ngarkuar i Evropës, ndërsa Sarajeva i 132-ti. Aeroporti i Lubjanës, i cili ra jashtë dhjetëshes më të ngarkuar në ish-Jugosllavi në vitin 2021, ishte i 154-ti më i ngarkuar në Evropë, pak pas Aeroportit Sinop në Turqi dhe përpara Aeroportit Rennes në Francë. Siç është raportuar më parë, aeroportet në ish-Jugosllavi trajtuan një total të kombinuar prej pak më shumë se 14.8 milionë pasagjerë në vitin 2021, 97.3% më shumë se një vit më parë, por ende 49.7% në rënie në para-pandeminë 2019.

Tregu evropian më i prekur në vitin 2021 ishte Finlanda, e ndjekur nga Mbretëria e Bashkuar, Sllovenia, Republika Çeke dhe Irlanda.

 


APR
Romay Lift