​Çmimi evropian i gazit rritet në nivelin më të lartë të katër muajve
Rtklive
Ekonomi

​Çmimi evropian i gazit rritet në nivelin më të lartë të katër muajve

KP

Frika e rritjes së mungesës së furnizimit i çoi sot çmimet e gazit në Evropë në nivelin më të lartë të katër muajve të fundit.

Kontrata standarde TTF në shkëmbimin e energjisë në Holandë u rrit në rreth 175 euro (183 dollarë) për megavat orë.

Ky është niveli më i lartë që nga marsi.

Krahasuar me një ditë më parë, çmimi u rrit me rreth 8%.

Furnizimi mbetet faktori vendimtar.

Rusia ka reduktuar furnizimet e saj përmes gazsjellësit “Nord Stream 1” me rreth 60% në javët e fundit.

Rusia fajëson problemet teknike për rënien.

Shtetet perëndimore e shohin atë si një reagim politik ndaj sanksioneve që kanë vendosur për shkak të sulmit rus në Ukrainë.

Aktualisht ekziston shqetësimi se Rusia mund të përdorë mirëmbajtjen e planifikuar rregullisht të “Nord Stream 1” për të mbyllur plotësisht rubinetin e gazit.

Një tjetër problem furnizimi mund të lindë në Norvegji, ku punëtorët e naftës dhe gazit janë në grevë.

Për momentin, nuk duket të ketë ndonjë ndikim të madh në dërgesat në vendet e tjera evropiane, por nëse ndalesat vazhdojnë, ka të ngjarë që ato të godasin edhe dërgesat. /DPA/ 


MË SHUME NGA Ekonomi