​FMN uli parashikimet e rritjes globale në 3.2 për qind për 2022
Rtklive
Ekonomi

​FMN uli parashikimet e rritjes globale në 3.2 për qind për 2022

KP

Fondi Monetar Ndërkombëtar uli parashikimin e tij për rritjen e prodhimit të brendshëm bruto botëror (PBB) për vitin 2022 në 3.2 për qind në raportin e tij të Perspektivës Ekonomike Globale të korrikut, 0.4 pikë përqindje më pak nga parashikimi i Fondit në prill.

Projeksioni i rritjes globale për vitin 2023 gjithashtu u ul në 2.9 për qind nga 3.6 për qind në prill.

“Një rimëkëmbje ekonomike prej 6.1 për qind në vitin 2021 pasohet nga zhvillime gjithnjë e më të zymta në vitin 2022, ndërsa rreziqet fillojnë të materializohen. Prodhimi global ra në tremujorin e dytë të këtij viti për shkak të rënieve në Kinë dhe Rusi, ndërsa shpenzimet konsumatore në SHBA janë nën pritshmëritë”, tha kryeekonomisti i Fondit, Pierre-Olivié Gurinsha, në prezantimin e parashikimeve të përditësuara.

Ai vuri në dukje se disa goditje goditën ekonominë botërore - inflacion më i lartë se sa pritej në mbarë botën, veçanërisht në SHBA dhe ekonomitë e mëdha evropiane, të cilat imponuan një shtrëngim të kushteve financiare, më pas një ngadalësim më të fortë ekonomik në Kinë nga sa ishte parashikuar për shkak të shpërthimit të COVID-19 dhe masat e bllokimit, si dhe përhapja e efekteve negative të luftës në Ukrainë.

Gurinsha tha se ngadalësimi ekonomik në fillim të këtij viti, rënia e fuqisë blerëse të familjeve dhe politika monetare më e shtrënguar çuan në një rishikim në rënie të rritjes së SHBA me 1.4 pikë përqindjeje në 2.3 për qind në 2022 dhe 1.0 për qind për vitin e ardhshëm me 2.3 për qind, siç parashikohej në prill.

Vazhdimi i masave të mbylljes së COVID-it në Kinë dhe thellimi i krizës në sektorin kinez të pasurive të paluajtshme ndikuan gjithashtu në uljen e parashikimit të rritjes së vendit me 1.1 pikë përqindjeje në 3.3 për qind për vitin aktual, pas të cilit rritja duhet të përshpejtohet në 2023 në 4.6 për qind.

Për shkak të përhapjes së efekteve negative të luftës në Ukrainë dhe shtrëngimit të politikës monetare, rritja e Eurozonës do të arrijë në 2.6 për qind këtë vit në vend të 2.8 për qind, siç pritej nga Fondi tre muaj më parë, ndërsa ritmi i rritjes së blloku për vitin e ardhshëm është ulur me 1.1 pikë përqindje në 1.2 për qind.

Nga ana tjetër, parashikimi i rënies ekonomike të Rusisë për këtë vit u ul në 6 për qind nga 8.5 për qind e prillit.

Në raportin e ri, FMN-ja ngriti edhe vlerësimin e inflacionit të pritshëm për këtë vit për shkak të rritjes së çmimeve të ushqimeve dhe energjisë, si dhe për shkak të mosbalancimit afatgjatë midis ofertës dhe kërkesës. Ajo tani sheh rritje të inflacionit në 6.6 për qind në ekonomitë e përparuara dhe 9.5 për qind në tregjet në zhvillim dhe ato në zhvillim, përkatësisht 0.9 dhe 0.8 pikë përqindjeje nga prilli.

Rreziqet për perspektivën ekonomike janë lufta në Ukrainë, e cila mund të çojë në një ndërprerje të papritur të importeve evropiane të gazit nga Rusia, gjë që do ta bënte shumë më të vështirë zbatimin e uljes së inflacionit.

Një rritje e normave të interesit nga bankat qendrore kryesore në botë mund të shkaktojë gjithashtu probleme borxhi në tregjet në zhvillim dhe ekonomitë në zhvillim, paralajmëron FMN.

Ndër rreziqet negative janë rinovimi i mundshëm i masave kufizuese të COVID-it në Kinë dhe përshkallëzimi i krizës në tregun e pasurive të paluajtshme, si dhe fragmentimi gjeopolitik që do të pengonte tregtinë dhe bashkëpunimin global.

Sipas skenarit të mundshëm të supozuar të FMN-së, nëse këto rreziqe konkretizohen, inflacioni do të rritej më tej, ndërkohë që rritja globale do të binte në rreth 2.6 për qind në vitin aktual dhe në 2 për qind në vitin e ardhshëm, që do të ishin ritme rritjeje ndër 10 për qind më të dobëta që nga viti 1970.

Ndërsa rritja e çmimeve vazhdon të gërryejë standardet e jetesës në mbarë botën, zbutja e inflacionit duhet të jetë përparësia e parë për politikë-bërësit, thotë FMN, duke arritur në përfundimin se shtrëngimi i politikës monetare do të ketë në mënyrë të pashmangshme një kosto reale ekonomike, por se vonimi i saj vetëm sa do ta përkeqësonte situatën.


MË SHUME NGA Ekonomi