Rumani–Sërish rekord inflacioni me 15,5%
Ekonomi

Rumani–Sërish rekord inflacioni me 15,5%

ATSH-DPA

Inflacioni i çmimeve të konsumit në Rumani u përshpejtua në shkurt pas një rënieje për dy muaj resht, tha sot Instituti Kombëtar i Statistikave.

“Deficiti tregtar shënoi një ulje në janar krahasuar me muajin e kaluar, dhe një rritje krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar”, sipas zyrës së statistikave.

Çmimet e konsumit shënuan një rritje dyshifrore prej 15,5%, krahasuar me 15,1% në janar.

Çmimet e ushqimeve regjistruan një rritje më të madhe në muajin shkurt, me 22,35% krahasuar me një vit më parë.

Çmimet e produkteve jo ushqimore u rritën me 12,73% dhe kostoja e shërbimeve u rrit me 10,38%.

Në terma mujore, indeksi i çmimeve të konsumit u rrit me 0,98% në muajin shkurt.

Në të njëjtën kohë, masa e BE-së për indeksin e harmonizuar të çmimeve të konsumit (IHÇK) shënoi një rritje vjetore të qëndrueshme prej 13,4% në shkurt. .

Në janar, deficiti tregtar u ul në 2.34 miliardë euro (2.5 miliardë dollarë) nga 3.09 miliardë euro në dhjetor.

Eksportet shënuan një rritje vjetore prej 6%, ndërsa importet u rritën me 6,8% në janar.


MË SHUME NGA Ekonomi