Inhalatorët e astmës – të këqij për mjedisin sikur ngrënia e mishit
Sharr Travel

Inhalatorët e astmës – të këqij për mjedisin sikur ngrënia e mishit

Përdorimi i llojit më të zakonshëm të inhalatorit për të trajtuar gjendje të tilla si astma është po aq e keqe për mjedisin sa të hahet mish, sugjeron një studim i ri.

Kërkimet e udhëhequra nga Universiteti i Kembrixhit zbuluan se inhaluesit, veçanërisht stili i dozës së limituar, përbëjnë pothuajse 4% të emetimeve të gazrave serë të NHS.

Inhaluesit me dozë të matur përmbajnë hidrofluoroalkane të kompresuar të lëngshëm (HFA), një gaz të rëndësishëm serrë.

Zëvendësimi i vetëm 10% i tyre me inhalatorin më të lirë ekuivalent të pluhurit të thatë, i cili ka një gjurmë karboni midis 10 dhe 37 herë më të ulët, mund të kursejë NHS 8.2 milion a në vit dhe të zvogëlojë emetimet e dioksidit të karbonit me 58,000 ton në vit.

Siç shkruan SkyNews, kjo është njësoj si 180,000 udhëtime me makinë kthimi nga Londra për në Edinburgh.

Studiuesit thanë që në një nivel individual, duke zëvendësuar çdo inhalator me dozë të matur me një ekuivalent pluhur të thatë do të kursente midis 150 kg dhe 400 kg në vit.

Kjo është e ngjashme me sasinë e kursimeve që një person i ndërgjegjshëm për mjedisin mund të arrijë duke ndërmarrë hapa rreth shtëpisë, siç janë riciklimi, instalimi i izolimit në mur ose prerja e mishit, tha studimi.


MË SHUME NGA Shëndetësi