Shkenca gjen një virus që mund të mbrojë nga kanceri i lëkurës

Shkenca gjen një virus që mund të mbrojë nga kanceri i lëkurës

Disa nga llojet e virusit HPV mund të na ndihmojnë aksidentalisht, për të na mbrojtur kundër kancerit të lëkurës, sipas një studimi të ri befasues.

Familja shumë e malifikuar e viruseve shkakton edhe IST dhe kancere të qafës së mitrës, kokës dhe qafës dhe më shumë.

Disa shkencëtarë kanë pyetur veten nëse HPV mund të shkaktojë kancer të lëkurës, por hulumtimi i ri i Spitalit të Përgjithshëm në Massachusetts sugjeron saktësisht të kundërtën.

Shkencëtarët zbuluan se prania e këtyre viruseve që jetojnë në lëkurën e disa njerëzve në të vërtetë aktivizon sistemin imunitar në atë mënyrë që indirekt të ndihmojë në mbrojtjen kundër kancerit të lëkurës, gjithashtu.

Mbi 100 soje të HPV – të shkurtra për papillomavirus njerëzor – ekzistojnë dhe mund të prekin njerëzit.

Pothuajse të gjithë ata që janë aktivë seksualë do të kontraktojnë një ose më shumë lloje të virusit në një moment gjatë jetës së tyre.

Në SHBA, rreth 79 milionë amerikanë kanë virusin, dhe rreth 14 milionë njerëz pritet që ta kontraktojnë atë çdo vit.

Në shumicën e rasteve simptomatike, ajo shkakton lythat gjenitale të cilat mund të hiqen ose trajtohen, por mund të përsëriten.

HPV dikur konsiderohej një dëm kolateral gati i pashmangshëm i aktivitetit seksual, rrallë herë testohej nëse dikush kishte lytha dhe mendohej mjaft i pafajshëm.

Por në vitet 1950 dhe 1960, shkencëtarët filluan të vërenin lidhje midis HPV dhe kancerit të qafës së mitrës.

Deri në vitet 1980, një shkencëtar gjerman që studionte viruse kishte provuar lidhjen midis tre llojeve të HPV dhe kancerit të qafës së mitrës. Atij iu dha një çmim Nobel për punën e tij.


MË SHUME NGA Shëndetësi