Emergjenca zjarri në Australi, në rrezik dy shtete
Sharr Travel

Emergjenca zjarri në Australi, në rrezik dy shtete

Thatësira që vazhdon prej vitesh në rajonet lindore të Australisë ka ndihmuar përhapjen e zjarreve që tani kërcënojnë banesat dhe popullsinë. Autoritetet thonë se situata është serioze ndërsa evakuimi i banorëve po kryhet me vështirësi.

Autoritetet australiane po përballen me vatra zjarri të rrezikshme që po djegin mbi 570 mijë hektarë tokë.

Zjarret e përhapura nga pyjet dhe shkurrishtet kanë shkrumbuar disa shtëpi, kanë bllokuar rrugët ndërsa banorëve të shtetit juglindor të Nju-Sauth-Uellsit u është thënë se nuk mund të ikin në këto kushte.

Më shumë se 100 vatra zjarri u raportuan ditën e premte, kryesisht në zonat e thata.

Gjysma e tyre nuk janë kontrolluar ende nga mbi 1 mijë forcat zjarrfikëse që i luftojnë prej muajit shtator.

Flakët krijuan fenomene të veçanta atmosferike duke formuar re portokalli në gjithë rajonin, që frynin hirin e zjarrit disa kilometra më tej.

Pasojave nuk i shpëtoi as një rezervat me gjitarët karakteristikë të vendit, koalat.

Nga rreth 600 kafshë që ndodheshin në zonën e ruajtur, më shumë se gjysma ngordhën nga zjarret.

Sipas stafit mjekësor, do të duhen të paktën 10 ditë për të vlerësuar dëmet në popullatën e tyre.

Qeveria australiane u ka ofruar fermerëve të zonave bregdetare lindore rreth 700 milionë dollarë kredi të buta për të shmangur falimentimin e tyre, për shkak të thatësirës por edhe mungesës së ujit të pijshëm që vazhdon prej tri vitesh.

Shkencëtarët thonë se situata do të përsëritet dhe zgjatet në kohë me ardhjen e ndryshimeve klimatike.