Fakte rreth Ebolës
Sharr Travel

Fakte rreth Ebolës

Ethet hemorragjike nga Ebola janë një sëmundje e shkaktuar nga një nga pesë viruset e ndryshme të Ebolës. Katër nga llojet mund të shkaktojnë sëmundje të rëndë tek njerëzit dhe kafshët. I pesti, virusi Reston, ka shkaktuar sëmundje te disa kafshë, por jo tek njerëzit.

Shpërthimet e para njerëzore ndodhën në vitin 1976, në veri të Zaire (tani Republika Demokratike e Kongos) në Afrikën qendrore: dhe tjetra, në Sudanin jugor (tani Sudanin e Jugut).

Virusi është emëruar pas lumit Ebola, ku virusi u njoh për herë të parë në 1976, sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC).

Ebola është jashtëzakonisht infektive por jo jashtëzakonisht ngjitëse. Është infektive, sepse një sasi tejet e vogël mund të shkaktojë sëmundje. Eksperimentet laboratorike mbi primatët jo-njerëzorë sugjerojnë që edhe një virus i vetëm mund të jetë i mjaftueshëm për të shkaktuar një infeksion fatal. Ebola konsiderohet mesatarisht ngjitëse sepse virusi nuk transmetohet përmes ajrit.

Njerëzit mund të infektohen nga njerëz të tjerë nëse vijnë në kontakt me lëngjet e trupit nga një person i infektuar ose objekte të kontaminuara nga personat e infektuar.

Përderisa rezervuari i saktë i viruseve Ebola është akoma i panjohur, studiuesit besojnë se nikoqirët natyrorë më të mundshëm janë lakuriqët e frutave.

Simptomat e Ebola zakonisht përfshijnë: dobësi, ethe, dhimbje, diarre, të vjella dhe dhimbje në stomak. Përvojat shtesë përfshijnë skuqje, sy të kuq, dhimbje në gjoks, dhimbje në fyt, vështirësi në frymëmarrje ose gëlltitje dhe gjakderdhje (përfshirë të brendshme).


MË SHUME NGA Shëndetësi