Zbulohet vaksina e re që mund të parandalojë deri në 80% infeksionet
Sharr Travel

Zbulohet vaksina e re që mund të parandalojë deri në 80% infeksionet

Një vaksinë e re eksperimentale mund të jetë në gjendje të mbrojë kundër infeksioneve të stafilokokut të cilat çdo vit vrasin dhjetëra mijëra pacientë në spitalet e SHBA-së.

Në hulumtimin e bërë në minj dhe lepuj, shkencëtarët testuan vaksinën e tyre kundër infeksionit stafilokoku, një baktere e zakonshme që gjendet në lëkurë dhe shkaku kryesor i infeksioneve të lëkurës dhe indeve të buta.

Më shumë se 80 përqind e minjve të vaksinuar mbijetuan dhe ata kishin gjashtë herë më shumë të ngjarë të pastronin infeksionin sesa brejtësit e pa vaksinuar.

Dhe në mesin e lepujve, dy të tretat e grupit të imunizuar kishin pastruar infeksionin në krahasim me asnjë prej grupit që nuk e merrte bllokimin.

Vaksina, e zhvilluar nga Universiteti i Maryland në Baltimore, synon biofilmin, një substancë në S. aureus kronike që është rezistente ndaj antitrupave të lëshuar nga sistemi imunitar ose antibiotikët.


MË SHUME NGA Shëndetësi