India pretendon se ka hequr kufizimet në Kashmir
Sharr Travel

India pretendon se ka hequr kufizimet në Kashmir

Qeveria indiane javët e kaluara ka lehtësuar kufizimet për shtetin me shumicë myslimane. Linjat tokësore dhe shërbimet e telefonit celular janë rikthyer.

Qeveria e Indisë pretendon sot se të gjitha kufizimet janë hequr nga Xhamu dhe Kashmir.

Në një parashtrim të bërë në Gjykatën Supreme të Indisë, qeveria e administruar federale tha se askush nuk është vrarë në zjarrin e hapur të policisë që nga 5 gushti kur India rrëzoi dispozitat e veçanta të dhëna për rajonin e diskutueshëm sipas Kushtetutës.

Dispozitat lejuan që Xhamu dhe Kashmir të miratojnë ligjet e veta dhe të mbrojnë ligjin e shtetësisë së rajonit, i cili ndaloi të huajt që të vendosnin ose të zotëronin tokë në territor.

"Urdhrat nën nenin 144 CRPC (kufizimet ndaluese) janë hequr nga të gjitha 195 (plus 7 në Ladakh = 202) Stacionet e Policisë. Kufizimet vendosen në disa vende natën", thuhet në një njoftim zyrtar të lëshuar nga zyra e guvernatorit.

Interneti mund të arrihet përmes kioskave të përcaktuara nga qeveria. Të gjithë liderët kryesorë të rajonit janë ose nën arrest shtëpiak ose po mbahen në burgje.

Disa grupe të të drejtave përfshirë Human Rights Watch dhe Amnesty International në mënyrë të përsëritur i kanë bërë thirrje Indisë të heqë kufizimet dhe të lirojë të paraburgosurit politikë. Gati 13.000 persona u arrestuan gjatë kësaj periudhe, pretendojnë grupet e shoqërisë civile.

Qeveria shtoi se të gjitha shkollat janë rihapur dhe provimet shkojnë ashtu siç është përcaktuar.

Njoftimi më tej thekson se incidentet me gurë, një formë e zakonshme e protestës nga banorët kundër asaj që ata e quajnë okupim indian, janë ulur.

Që nga fillimi i rezistencës së armatosur në rajon në fillim të viteve të '90-ta, qeveritë theksuan se 41.866 njerëz u vranë.

India dhe Pakistani kontrollojnë nga një pjesë të Kashmirit dhe pretendojnë atë plotësisht. Kina kontrollon gjithashtu një pjesë të rajonit të kontestuar, por janë India dhe Pakistani ato që kanë luftuar dy luftëra mbi Kashmirin./aa/