Vaksina kundër coronavirusit mund të jetë e disponueshme ‘brenda muajve’

Vaksina kundër coronavirusit mund të jetë e disponueshme ‘brenda muajve’

Një vaksinë kundër coronavirusit mund të jetë e disponueshme ‘brenda muajve’, ka pohuar një shkencëtar i Universitetit të Oksfordit.

Profesoresha Sarah Gilbert dhe kolegët e saj në Institutin Jenner po punojnë se si të ndalojnë përhapjen e mëtejshme të COVID-2019.

Organizata Botërore e Shëndetit paralajmëroi më parë se një vaksinë mund të marrë 18 muaj për t’u testuar.

Siç qëndron, nuk ka asnjë vaksinë që mund të mbrojë kundër infeksionit shumë ngjitës, i cili ka goditur më shumë se 74,000 njerëz në Kinë, dhe ka vrarë 2,012 njerëz atje.

Rastet ndërkombëtare vazhdojnë të rriten, me tetë tjerë që janë konfirmuar në Britani javët e fundit.

I njëjti ekip në Universitetin e Oksfordit ka punuar në një vaksinë kundër një coronavirusi të lidhur me Sindromën e frymëmarrjes në Lindjen e Mesme (MERS).

Gilbert tha që vaksina, e quajtur ChAdOx1 nCoV-19, do të jetë e gatshme ‘brenda muajve’, sipas The Express.

Ajo rrit shpresat se numri i të infektuarve së shpejti do të frenohet, dhe shumë më shpejt se sa kishin frikë shkencëtarët.

Vaksinat marrin miliarda dollarë për t’u prodhuar, kërkojnë testime të gjata mbi mijëra njerëz dhe madje edhe atëherë, duhet të rregullohen para se të shiten.

Për shkak se vaksinat për COVID-19 janë akoma në bërje në të gjithë botën, nuk ka gjasa që ndonjë të përfundojë në kohë për të ndaluar shpërthimin e tanishëm.

Shifrat tregojnë se raste të reja të coronavirusit në Kinë janë rritur, por zyrtarët e OBSH-së janë të kujdesshëm për të nxjerrë përfundime optimiste nga numrat e raportuar.