Kafenetë po hapen në Evropë, ekonomia amerikane ka filluar të rikuperohet
Sharr Travel

Kafenetë po hapen në Evropë, ekonomia amerikane ka filluar të rikuperohet

Në Evropë, lehtësimi i masave të lëvizjes së kufizuar vazhdoi për shkak të dobësimit të pandemisë së coronavirusit. 

Ekonomia e SHBA-së duket se do të shërohet ngadalë dhe numri i njerëzve të papunë që marrin përfitime në para filloi të bie për herë të parë që nga shpërthimi i krizës COVID-19.

Por është ende në një nivel të lartë: 41 milionë amerikanë kanë humbur punën e tyre – disa përkohësisht – pasi karantina u prezantua në mes të marsit, duke e bërë atë vendin më të goditur në botë, transmeton Telegrafi.

Sëmundja COVID-19, e cila u shfaq në Kinë në dhjetor, mori më shumë se 357,000 jetë dhe diagnostikoi më shumë se 5.7 milionë raste në të gjithë botën, sipas llogaritjeve zyrtare.

Shtetet e Bashkuara të mërkurën tejkaluan 100,000 vdekje nga afro 1.7 milion raste.

Në Evropë, ku virusi deri më tani ka vrarë më shumë se 175,000 njerëz, një rënie e numrit të vdekjeve dhe infeksioneve ka lejuar që masat të lehtësohen më shpejt.

Komisioni Evropian të mërkurën njoftoi një plan të jashtëzakonshëm të rimëkëmbjes me vlerë 750 miliardë euro. Por kushtet e tij nuk janë akoma dakord.

Përfituesit e parë do të jenë Italia dhe Spanja, dy vende të dëmtuara keq në pandemi.

Vendet në Evropën Jugore, ku turizmi përbën një pjesë të madhe të GDP-së, gradualisht po njoftojnë heqjen e kufizimeve.

Roma është e angazhuar të rihapë kufijtë e brendshëm në të gjithë BE-në më 15 qershor.