Rusia i bën thirrje NATO-s të diskutojë incidentet ajrore dhe detare
Sharr Travel

Rusia i bën thirrje NATO-s të diskutojë incidentet ajrore dhe detare

Ministria ruse e Mbrojtjes ka sugjeruar bisedime për rregullat.

Ministria ruse e Mbrojtjes ka kërkuar sot nga NATO që të hartojë rregulla që do të ndihmonin në shmangien e incidenteve ajrore dhe detare, si dhe të negociohen zonat për mbajtjen e stërvitjeve të mëdha ushtarake, transmeton Anadolu Agency.

Sergey Rudskoy, drejtori i operacioneve të Shtabit të Përgjithshëm Rus, në një video-konferencë në Moskë tha se rregullimi i hapave në këto çështje do të ulë nivelin e konfrontimit, i cili është veçanërisht i rëndësishëm në një kohë kur përpjekjet e botës përqendrohen në përpjekjet për parandalimin e përhapjes së koronavirusit.

"Ne jemi të gatshëm të rregullojmë rregullat e përbashkëta që përcaktojnë distancat minimale të afrimit midis avionëve dhe anijeve, si dhe procedurën për ndërveprimin midis ekuipazheve. Në të ardhmen, ne jemi të gatshëm të rregullojmë fushat për ushtrime ushtarake në baza barazie me Aleancën", tha Rudskoy.

Ai shtoi se Rusia vullnetarisht zhvendosi stërvitjen ushtarake të shkallës së gjerë "Kaukaz-2020" në brendësi të vendit.

Rudskoy gjithashtu tha se ushtria ruse i kushton një rëndësi të madhe përdorimit të transponterëve gjatë fluturimeve të aviacionit luftarak mbi detin Balltik dhe "mbështetet në gatishmërinë e vendeve të NATO-s për të marrë vendime konkrete për këtë çështje".

Ai shtoi se parandalimi i incidenteve dhe zvogëlimi i aktiviteteve stërvitore pranë kufijve rusë u diskutuan me udhëheqjen e NATO-s.

Për më tepër, të gjitha sugjerimet për lehtësimin e tensioneve, në formë të shkruar iu dorëzuan Sekretarit të Përgjithshëm të NATO-s, Jens Stoltenberg.

"Ne do të qëndrojmë në rrugën e deeskalimit të situatës", tha ai.

Sipas Ministrisë ruse të Mbrojtjes, Forcat Ajrore Ruse shtatë herë gjatë muajit maj interceptuan aeroplanët amerikanë të vëzhgimit pranë territorit të saj.