Tre të katërtat e mjekëve të rinj në Zvicër vijnë nga jashtë
Sharr Travel

Tre të katërtat e mjekëve të rinj në Zvicër vijnë nga jashtë

Pothuajse tre të katërtat e mjekëve të rinj në Zvicër në vitin 2019 kishin studiuar jashtë vendit, ka zbuluar gazeta “NZZ am Sonntag”. Shifrat tregojnë se sa sistemi shëndetësor zviceran mbështetet te mjekët e huaj, thuhet në raport.

Rreth 4,000 njerëz morën bekimin e autoriteteve zvicerane për të praktikuar mjekësinë vitin e kaluar, ka shkruar gazeta zvicerane, duke përmendur statistikat nga Zyra Federale e Shëndetit Publik, përcjell albinfo.ch. Pothuajse tre të katërtat e tyre – rreth 2.900 – ishin trajnuar jashtë vendit dhe kishin marrë njohje zyrtare të kualifikimeve të tyre, shkruan Swissinfo.ch.

Numri i mjekëve të huaj është rritur në Zvicër gjatë dekadës së fundit, kryesisht për shkak të lëvizjes së lirë të marrëveshjeve të njerëzve midis Bashkimit Evropian dhe Zvicrës jo-anëtare, thuhet në letër.

Shumica e mjekëve të huaj vinin nga vendet fqinje Gjermania (1,208), Italia (352) dhe Franca (258). Kishte një numër të konsiderueshëm nga Evropa Lindore, përcjell tutje albinfo.ch.

“Numri i mjekëve rumunë është rritur dhjetëfish gjatë dekadës së fundit, për të arritur pothuajse në 150 vitin e kaluar,” tha NZZ am Sonntag.

Zyra Federale e Shëndetit Publik i tha gazetës se situata nuk ishte “ideale”. Por Shoqata Zvicerane Mjekësore. “Ne kemi bërë thirrje për një kohë të gjatë që secili vend të trajnojë mjaft mjekë. Fakti që Zvicra e ka lënë pas dore këtë gjatë 20 viteve të fundit tani është e qartë për të parë,” tha një zëdhënëse.

Ajo shtoi se do të bëhej më e vështirë për të rekrutuar personel të mjaftueshëm të kualifikuar mjekësor, sepse fqinjët e Zvicrës gjithashtu kishin mungesë mjekësh dhe kushtet e tyre të punës – të përmendura shpesh si arsye që mjekët të transferoheshin në Zvicër – po përmirësoheshin.

Konferenca Zvicerane e Drejtorëve të Shëndetit Kantonal mori të njëjtën linjë. “Mbështetja në vendet e huaja e bën sistemin të prekshëm, veçanërisht në kohë krize,” tha një zëdhënës, përcjell tutje albinfo.ch.

Aktualisht nga pothuajse 38,000 mjekë që punojnë në Zvicër, rreth një e treta e tyre janë kualifikuar jashtë vendit.

Në vitin 2016 qeveria njoftoi masa shtesë, përfshirë 100 milionë CHF (104 milion dollarë) për kurse shtesë të mjekësisë, për të siguruar që kishte mjaft mjekë të trajnuar në shtëpi në Zvicër. Qëllimi ishte të prodhonim 1.300 mjekë të trajnuar nga Zvicra në vit nga viti 2025. Vitin e kaluar kishte rreth 1,100, nga rreth 1.000 më 2018.


MË SHUME NGA Shëndetësi