COVID-19, virusi që ende mbetet mister
Sharr Travel

COVID-19, virusi që ende mbetet mister

Virusi ka qenë në të gjithë botën për rreth 180 ditë, duke na mbyllur të gjithëve dhe duke mbyllur miliona vende pune – si dhe duke lënë gjurmë të mëdha të vdekjeve.

Në të vërtetë, shkruan GulfNews, ai nuk shpërtheu me një “Big Bang” masiv, viral. Përkundrazi, ishte si një horror në mënyrë të ngadaltë, me një fillim mjaft të qetë dhe të bezdisshëm.

Në varësi të kush ishte “pacienti zero” dhe se si personi në të vërtetë u infektua dhe filloi përhapjen e virusit, afati kohor i shfaqjes së virusit mund të ndryshojë.

Nuk ka përgjigje, thjesht pyetje

Gjysmë viti më vonë, pyetje të shumta sillen në kokat e të gjithëve ndërsa dalin nga bllokimi.

Shkencëtarët, duke pasur parasysh kohën e kufizuar të SARS-CoV-2 në të gjithë globin, nuk kanë përgjigje të gatshme për ato pyetje.

Ka vetëm shpresë se një vaksinë, të paktën nga njëra prej kompanive që kanë filluar testimin e tyre, mund të jetë e gatshme që në tetor.

Po sikur të duhet më shumë kohë? Po sikur askush të mos besojë në efikasitetin e saj, procesin e provës, apo edhe prodhuesin?

Po sikur kjo “vuajtje” e sotme të largohet në mënyrë misterioze, siç bëri “binjaku” SARS-CoV-1?

Gjithsesi, kompleksiteti dhe pasiguria janë tiparet përcaktuese të këtij virusi.

Kush ishte “pacienti zero”?

Kjo pyetje mund të zgjasë për një kohë të gjatë, mbase përgjithmonë, dhe mund të mos merr kurrë një përgjigje të duhur.

Kishte raporte që rasti i parë i dyshuar ishte diagnostikuar më 1 dhjetor 2019 në Ëuhan, Kinë.

Pra, nga konkluzioni, duke pasur parasysh mesataren e virusit për periudhën e inkubacionit pesë-ditor, i njohur tashmë për shkencën, infeksioni ndodhi disa ditë më parë, në nëntor.

Dhe kishte pasur ngatërresa nga zyrtarët vendas kinezë në qytetin Ëuhan në mënyrën se si ata merreshin me klinikët kinezë, mjekët që dhanë alarmin për një “pneumoni atipike” që ata kanë parë në një numër në rritje të pacientëve në dhjetor.

Kinezët kanë pranuar, megjithëse me vonesë, “mangësitë” e tyre në trajtimin e kapitullit të mëparshëm të kësaj pandemie, duke penalizuar zyrtarët disa zyrtarë dhe përshëndetën Dr. Li Ëenliang, alarmues që vdiq nga COVID-19, si një hero.

Informacioni ngriti spekulime dhe teori konspirative – në lidhje me një sulm të supozuar “me armë biologjike” ose një lëshim të paqëllimshëm të virusit nga një laborator i sigurisë së lartë në Ëuhan.

Presidenti amerikan Donal Trump ka lëshuar një numër akuzash kundër OBSH, duke ndërprerë marrëdhëniet e Amerikës me trupin botëror, pasi e akuzoi atë si një “kukull” të Kinës.

Disa shkencëtarë, nga ana tjetër, tregojnë dëshmi se ai ka një origjinë natyrore, sesa i krijuar nga njeriu.

Ndërsa “përplasjet” vazhdojnë rreth kësaj, shkencëtarët kanë vazhduar tejkalimin për të bërë kërkime në të gjithë botën dhe të kenë një kontroll më të mirë të pandemisë, përcjell Telegrafi.

Pavarësisht nga studimet e mëdha të bëra në gjashtë muajt e fundit të botuar në The Lancet, Shoqata Mjekësore Kineze, Jama, CDC, Science, NEJM dhe PLOS, njohuritë shkencore në lidhje me këtë patogjen mbeten tepër të mangëta.

 

 


MË SHUME NGA Shëndetësi