Pandemia me koronavirus kërcënon përparimin në luftën kundër sidës
Sharr Travel

Pandemia me koronavirus kërcënon përparimin në luftën kundër sidës

Numri i vdekjeve të AIDS-it vazhdoi të bie vitin e kaluar dhe qasja në trajtim po përmirësohet, por epidemia e koronavirusit mund të rrezikojë progresin, paralajmëroi sot agjencia e OKB-së kundër sidës UNAIDS.

Rreth 690,000 njerëz vdiqën nga sida në vitin 2019, krahasuar me 770,000 në 2018, që është dy deri në tre herë më pak se në vitin 2004, kur kishte 1.7 milion viktima.

Numri i personave seropozitivë që kanë qasje në trajtim nuk ndalet nga viti në vit.

Dy të tretat e seropozitivëve në botë (25.4 milionë nga gjithsej 38 milionë) marrin terapi që parandalon transmetimin e virusit nëse përdoret si duhet. Kjo është pjesa më e lartë ndonjëherë dhe rreth dhjetë herë më shumë sesa në mesin e viteve 2000.

Rreth 1.7 milion infeksione të reja me HIV u regjistruan në të gjithë botën në vitin 2019, duke rënë 23 për qind nga 2010.

"Kjo kryesisht shpjegohet me një rënie prej 38 për qind në Afrikën Lindore dhe Jug, por me një rritje të njëkohshme 72 për qind të infeksionit HIV në Evropën Lindore dhe Azinë Qendrore, 22 për qind në Lindjen e Mesme dhe Afrikën e Veriut, dhe 21 për qind në Amerikën Latine" , thotë drejtoresha ekzekutive e UNAIDS Vini Bjanjima.

Ajo thekson se synimet për vitin 2020 për të zvogëluar numrin e vdekjeve dhe numrin e të infektuarve të sapoardhur në më pak se 500,000 nuk do të arrihen.

Raporti i UNAIDS u lansua në ditën e hapjes së një konference ndërkombëtare për sidën, të organizuar këtë vit përmes video-konferencës mbi pandeminë e koronavirusit.