Ilaçi që imiton virusin dhe shkatërron qelizat tumorale

Ilaçi që imiton virusin dhe shkatërron qelizat tumorale

Shkencëtarët kanë gjetur një ilaç të ri që, duke imituar një virus, ndihmon sistemin imunitar për të shkatërruar tumoret.

Ilaçi BO-112, po testohet te njerëzit dhe imiton strukturën e një molekule ARN me dy fije, një lloj materiali gjenetik që gjendet në disa viruse.

Viruset injektojnë ARN-në e tyre në qeliza gjatë infeksionit, por qelizat mund ta marrin këtë ARN virale përmes receptorëve specifikë dhe i bëjnë thirrje sistemit imunitar të ndërhyjë gjatë sulmeve të viruseve.

BO-112 përdor avantazhin e këtij mekanizmi mbrojtës qelizor - pasi të injektohet në një tumor, ilaçi paralajmëron sistemin imunitar për praninë e kancerit.

“Ilaçi, i cili është testuar në minj dhe disa dhjetëra njerëz, mund të fuqizojë efektet e trajtimeve ekzistuese të kancerit”, tha për Live Science autori i studimit Anusha Kalbasi, një profesor asistent në Universitetin e Kalifornisë dhe një anëtar i Qendrës së Kancerit UCLA Jonsson.

Me fjalë të tjera, kur BO-112 zbulon vendndodhjen e tumorit, trajtime të tjera mund të synojnë më lehtë ato qeliza.

"Unë mendoj se forca e BO-112 është në aftësinë e tij për të lejuar imunoterapitë e tjera të rrisin përfitimet e tyre", tha Kalbasi.

Në një studim të ri, të botuar në tetor, në revistën Science Translational Medicine, mjeku Kalbasi dhe kolegët e saj testuan BO-112 në eksperimente laboratorike dhe një model miu me melanomë, një lloj i kancerit të lëkurës.

Në një provë të veçantë klinike, 44 pacientë njerëzorë morën BO-112 me dhe pa trajtime shtesë, kështu që studiuesit mund të fillojnë të analizojnë se sa i sigurt dhe efektiv është ilaçi te njerëzit.

Rezultatet e hershme sugjerojnë që tumoret e vështirë për t’u trajtuar, BO-112 mund t’i bëjnë ata të prekshëm nga imunoterapia, por ekipi tani duhet të konfirmojë që këto rezultate vazhdojnë në grupe më të mëdha.