Emërohet gruaja e hekurt si ambasadore e SHBA-së në Kombet e Bashkuara

Emërohet gruaja e hekurt si ambasadore e SHBA-së në Kombet e Bashkuara

Biden emëroi diplomaten veterane të SHBA, Linda Thomas-Greenfield, si të dërguarën speciale të SHBA në Kombet e Bashkuara.

Nëse konfirmohet nga Senati i SHBA, Thomas-Greenfield do të pasonte dy të dërguarit e presidentit Donald Trump në KB – së pari Nikki Haley, e cila ishte në kabinet dhe më vonë Kelly Craft, e cila nuk ishte. Të dyja kishin pak përvojë në politikën e jashtme përpara se të merrnin rolin.

Thomas-Greenfield është një veterane 35-vjeçare e Shërbimit të Jashtëm të SHBA, e cila ka shërbyer në katër kontinente, mbase më e rëndësishmja në Afrikë.

“Nëna ime më mësoi të udhëheq me fuqinë e mirësisë dhe dhembshurisë për ta bërë botën një vend më të mirë. Unë e kam kryer atë mësim me vete gjatë gjithë karrierës time në Shërbimin e Jashtëm – dhe, nëse konfirmohet, do të bëj të njëjtën gjë si Ambasadore në Kombet e Bashkuara”, shkroi Thomas-Greenfield të hënën.

Thomas-Greenfield, e cila është e zezë ‘Black’, e përshkroi vitin e kaluar se si e ndihmoi ajo qasje kur ajo ishte një diplomate amerikane në Ruanda gjatë gjenocidit në prill 1994 dhe u përball me një “të ri me sy të zhurmshëm” i cili e kishte ngatërruar atë me një grua që ai kishte qenë dërguar për të vrarë.

“E pashë atë djalë në sy dhe e pyeta emrin e tij. Dhe unë i thashë timen. … Nëse ai do të më vriste, unë doja që ai të dinte emrin e personit që ai do të vriste”, tha ajo gjatë një prezantimi. “Kam përdorur fuqinë e mirësisë dhe dhembshurisë dhe do të mbijetoja”.

Thomas-Greenfield shërbeu së fundmi si ndihmës sekretare e shtetit për Afrikën gjatë administratës së Presidentit Barack Obama, duke udhëhequr politikën e SHBA ndaj Afrikës nën-Sahariane gjatë ngjarjeve të trazuara të tilla si shpërthimi i Ebolas në Afrikën Perëndimore.

Punë grindje

Nëse konfirmohet, ajo do të bashkohet me homologët me përvojë dekadash në diplomacinë ndërkombëtare nga Britania, Franca, Kina dhe Rusia – të cilat së bashku me Shtetet e Bashkuara – përbëjnë pesë anëtarët e përhershëm të Këshillit të Sigurimit të OKB-së me veto.

“Pyetja miliarda dollarëshe e varur mbi SHBA në OKB është nëse Thomas-Greenfield mund të përmbajë rritjen e ndikimit të Kinës në organizatë, gjë që qasja e Trump ndaj multilateralizmit nuk ka arritur të bëjë”, tha Richard Gowan, Kriza Ndërkombëtare Drejtori i Grupit të KB.

“Kjo do të përfshijë shumë punë për të rritur besimin te diplomatët jo-perëndimorë”, tha ai.

Pekini ka qenë duke bërë presion për një ndikim më të madh shumëpalësh në një sfidë ndaj udhëheqjes tradicionale të SHBA dhe tensionet midis dy superfuqive kanë goditur një pikë të nxehtë në Kombet e Bashkuara për pandeminë vdekjeprurëse të koronavirusit.

Kina dhe Shtetet e Bashkuara “duke punuar së bashku për të promovuar një rol më të madh të KB në adresimin e sfidave globale nuk është vetëm ajo që bota dëshiron, por edhe në interesat e përbashkëta të të dy vendeve”, tha për një diplomat kinez, duke folur në kushte anonimiteti, citon Euractiv.

Lartësia e Trump për multilateralizmin gjithashtu pa Shtetet e Bashkuara të shpallnin plane për të lënë Organizatën Botërore të Shëndetësisë, të tërhiqeshin nga Këshilli i KB për të Drejtat e Njeriut, agjencia kulturore e KB UNESCO dhe një marrëveshje globale për të trajtuar ndryshimin e klimës.

Jeffrey Feltman, një diplomat veteran amerikan i cili ishte shefi i çështjeve politike të KB nga 2012 në 2018, e përshkroi Thomas-Greenfield si “të bërë për llojin e diplomacisë që na duhet sot për të rivendosur udhëheqjen e SHBA-së dhe për të rindërtuar aleanca shumëpalëshe për të përmbushur sfidat e sotme globale”.

Diplomatët e KB mirëpritën gjerësisht njoftimin e Biden.

“Një grua me ngjyrë, një grua me substancë dhe një grua me përvojë. Ajo do të jetë një pasuri e jashtëzakonshme për KB dhe një partner për të gjithë ne, jam i sigurt”, tha një diplomat i lartë aziatik, duke folur në kushte anonimiteti.

Një diplomat i vjetër i Gjirit Persik, gjithashtu duke folur në kushte anonimiteti, tha se emërimi i Thomas-Greenfield ishte një “sinjal i fortë dhe i mirëpritur i angazhimit të administratës së ardhshme në KB dhe në multilateralizëm”.

“Udhëheqja aktive amerikane është veçanërisht e rëndësishme tani pasi bota përballet me një sërë sfidash transnacionale si COVID, goditjet ekonomike dhe ndryshimi i klimës”, tha diplomati.