Vaksinimi kundër gripit ndihmon edhe për kalimin e COVID, ka disa shpjegime

Vaksinimi kundër gripit ndihmon edhe për kalimin e COVID, ka disa shpjegime

Vaksinimi dihet se rrit rezistencën ndaj infeksioneve të tjera. Një studim tregoi se në një masë mund të thuhet se njerëzit e vaksinuar mbijetojnë COVID-19 më lehtë.

Shkencëtarët në Universitetin e Miçiganit, të udhëhequr nga Ana Colon, analizuan një numër relativisht të madh të qytetarëve: 27.201 njerëz që u monitoruan për ndikimin e pandemisë. Deri më 15 qershor 2020, pak më pak se gjysma e tyre – 12.997 ishin vaksinuar kundër gripit.

Rezultati i studimit të tyre, botuar nga Revista Amerikane e Kontrollit të Infeksionit, tregon se 4% e të vaksinuarve kundër gripit u infektuan me virusin korona - krahasuar me 4.9% në grupin e të pa vaksinuarve.

Shkencëtarët zbuluan gjithashtu se ata ishin vaksinuar kundër gripit dhe kishin më pak komplikime me COVID-19, më pak u duhej të shkonin në spital dhe më pak të merrnin një aparat respirator, por sipas statistikave, qëndrimi i tyre në spital ishte më i shkurtër.

Për sa i përket vdekshmërisë, ishte e vështirë të përcaktohej ndonjë ndryshim, pasi mostra ishte jashtëzakonisht e vogël: në numër absolut, ishin 696 raste të infeksionit koronavirus midis të pa vaksinuarve kundër gripit dhe 520 raste infeksioni midis të vaksinuarve.

A ka arsye të tjera?

Në fakt, dihet prej kohësh se vaksinimi në përgjithësi forcon sistemin imunitar: shumë vite më parë, sipas studimeve të publikuara, fëmijët e vaksinuar kundër fruthit prej kohësh kanë treguar rezistencë më të madhe ndaj një game të tërë patogjenësh sesa fëmijët që nuk janë vaksinuar.

Kështu, mund të gjendet një shpjegim mikrobiologjik se kjo rezistencë e mësuar nga një vaksinë gjithashtu vepron në një masë kundër një proteine tipike të koronavirusit.

Sidoqoftë, ka elementë të tjerë që e bëjnë të vështirë dhënien e një përgjigje të saktë: njerëzit që mbrojnë rregullisht veten kundër gripit zakonisht janë shumë më të kujdesshëm për shëndetin e tyre, shumë prej tyre sepse i përkasin grupeve të rrezikut - pra të moshuarit ose njerëzit që kanë kapërcyer sëmundje të rënda.

Nga ana tjetër, është e rëndësishme të dini se të vaksinuarit kanë kaluar nëpër koronavirus më lehtë - dhe është te të moshuarit se rrjedha e infeksionit koronar është zakonisht më e rëndë.

Përvoja nga Holanda dëshmon gjithashtu se kjo ka të bëjë me rezistencën e përgjithshme. Punonjësit në spitalet lokale të cilët para dimrit 2019/2020 të vaksinuar kundër gripit - kishin më pak të ngjarë të infektoheshin me koronavirus sesa ata që nuk ishin vaksinuar. Dhe sigurisht, nuk ka të moshuar në mesin e asaj popullate dhe shumica kanë pasur kontakt me koronavirusin.


MË SHUME NGA Shëndetësi