Sot Dita ndërkombëtare e mamive

Sot Dita ndërkombëtare e mamive

Dita Ndërkombëtare e Mamive u festua për herë të parë më 7 maj 1991.

Ideja për të pasur një ditë për të njohur dhe nderuar mamitë doli nga konferenca Ndërkombëtare e Konfederatës së Mamive në Holandë në vitin 1987.

Çdo vit Konfederata Ndërkombëtare e Mamive paraqet një temë fushate për të siguruar thirrje motivuese për veprim për të gjitha mamitë që të përfshihen dhe të mbështesin punën tonë.

Dita Ndërkombëtare e Mamisë është një rast që çdo mamitë individuale të mendojë për shumë të tjera në profesion, të bëjë kontakte të reja brenda dhe jashtë mamisë, dhe të zgjerojë njohuritë për atë që bëjnë mamitë për botën.

Raporti i fundit mbi Gjendjen së Mamive në Botë, i lansuar dje nga UNFPA, Organizata Botërore e Shëndetësisë dhe Konfederata Ndërkombëtare e Mamive, tregon se rritja e numrit të mamive do të ndikonte të kurseheshin rreth 4.3 milionë jetë në vit deri në vitin 2035.

Mbulimi universal i ndërhyrjeve nga mamitë deri në vitin 2035 do të shmangte 67 për qind të vdekjeve të nënave, thuhet në raport.

UNFPA konsideron se investimi dhe fuqizimi i mamive është një nga mënyrat më të sigurta për të mbrojtur jetën, shëndetin dhe mirëqenien e të gjithëve.