Studim: Mos i hidhni maskat, ato mund të përdoren sërish

Studim: Mos i hidhni maskat, ato mund të përdoren sërish

Megjithëse na është thënë që maskat kirurgjikale duhet të hidhen çdo ditë, tani një studim i ri zviceran tregon se ky udhëzues nuk është domosdoshmërisht i vërtetë, tregon albinfo.ch.

Në vend të kësaj, pasi të jetë vënë një maskë kirurgjikale, duhet të mbahet për shtatë ditë dhe më pas të ripërdoret.

Me këtë strategji të ashtuquajtur “javore”, i njëjti person mund të përdorë maskën e tyre deri në 10 herë, zbuloi një studim nga Unisanté – Qendra Universitare për Mjekësi të Përgjithshme dhe Shëndetin Publik në Lozanë.12, transmeton tutje albinfo.ch.

Kjo sepse qëndrueshmëria e virusit të depozituar në një sipërfaqe zvogëlohet “ndjeshëm” pas disa orësh. Pasi të përdoret, një maskë kirurgjikale mund të mbahet për shtatë ditë dhe më pas të ripërdoret. Kjo zgjidhje do të lejojë që gjurma e karbonit e maskave kirurgjikale të zvogëlohet dhjetë herë, thanë studiuesit.