Anglia parashikon rritje ekonomike të Britanisë prej 7.25% këtë vit

Anglia parashikon rritje ekonomike të Britanisë prej 7.25% këtë vit

Banka e Anglisë (BoE) vlerësoi sot se ekonomia e Britanisë së Madhe është në rrugën e duhur për të arritur një rimëkëmbje më të fortë ekonomike sesa pritej më parë, falë fushatës relativisht të shpejtë të vaksinimit kundër COVID-19 në vend.

Banka qendrore britanike ngriti parashikimin e saj për rritjen e ekonomisë së pestë më të madhe në botë për 2021 në 7.25 për qind nga niveli 5 për qind në shkurt, por në të njëjtën kohë uli parashikimin e rritjes së produktit të brendshëm bruto (PBB) për 2022 në origjinal 7.25 për qind në 5.75 për qind, raporton Reuters.

Rritja bazohet në faktin se rënia e PBB-së në tremujorin e parë prej 1.5 për qind është më pak se sa pritej dhe se kufizimet e virusit korona në aktivitetin ekonomik ngadalë po hiqen, dhe numri i rasteve COVID-19 vazhdon të bjerë.

BoE njoftoi gjithashtu se do të ngadalësojë ritmin e blerjes së bonove pasi rrit ndjeshëm parashikimin e rritjes ekonomike. Banka në periudhën nga maji deri në gusht do të blejë bono në shumën prej 3.4 miliardë funte në javë, krahasuar me 4.4 miliardë funte të mëparshme në javë.

"Afati i planifikuar për përfundimin e programit të blerjes mbeti i pandryshuar. Ky vendim operativ nuk duhet të interpretohet si një ndryshim i qëndrimit në zhvillimin e politikës monetare," deklaron BoE.

Banka e Anglisë mbajti normën e interesit të referencës në një minimum prej 0.1 për qind.

Komiteti i politikës monetare të BoE gjithashtu vendosi me një shumicë prej tetë me një, për të mbajtur programin lehtësues sasior, pra blerjen e bonove në të njëjtin nivel prej 895 miliardë funte (1.24 trilionë dollarë).

Sipas vlerësimit të bankës qendrore, ekonomia britanike do të kthehet në nivelin para pandemisë në tremujorin e katërt 2021.

Për sa i përket inflacionit, BE pret që indeksi i çmimeve të konsumit të rritet shkurtimisht mbi objektivin prej 2 për qind përpara fundit të këtij viti, por të bjerë në rreth dy për qind në periudhën afatmesme.