Rusia po e përhap versionin e saj të politizuar të Luftës së Dytë Botërore

Rusia po e përhap versionin e saj të politizuar të Luftës së Dytë Botërore

Ligjvënësit rusë kanë propozuar që të ndalohet publikisht "barazimi i qëllimeve, vendimeve dhe veprimeve të BRSS dhe Gjermanisë N]naziste". Përveç kësaj, ata përmes një projektligji kërkojnë të ndalohet mohimi i "rolit vendimtar të popullit sovjetik në mposhtjen e Gjermanisë naziste ose misionin humanitar të BRSS në çlirimin e vendeve të Evropës".

I pyetur nëse ky projektligj do të kufizonte ligjërimin akademik në Rusi, historiani ushtarak Mikhail Meltyukhov thotë se kjo nuk është aq e drejtpërdrejtë. Mënyra se si ai e sheh atë, termat e përdorur në projektligj janë "fleksibël" dhe në mënyrë të pashmangshme do t'i nënshtrohen interpretimeve të ndryshme.

“Çfarë do të thotë 'barazim'? Çfarë duhet të bëjmë me metodologjitë, si analiza krahasuese? Ne do të duhet ta shohim këtë në praktikë”, thotë Meltyukhov për median e pavarur ruse Meduza.

Kur bëhet fjalë për legjislacionin që synon të kufizojë debatin publik, ai beson se duhet të merren parasysh qëllimet e vetë ligjvënësve.

"Ligji është thjesht një mjet me të cilin mund të bëhet kjo. Kohët e fundit kemi miratuar një ligj mbi licencimin e veprimtarisë arsimore. Ky është një ligj shumë më i përshtatshëm për të mbyllur gojën dikujt. Nuk ka licencë? Lamtumirë, i dashur shok" shpjegon ai.

Duke marrë për shembull në librin e tij "Mundësia e humbur e Stalinit", në të cilin Meltyukhov argumenton se si Gjermania naziste dhe BRSS po planifikonin ofensivat në vitin 1941, historiani thotë se puna e tij nuk synon të "barazojë" veprimet e udhëheqjes naziste dhe sovjetike.

Detyra e tij si një historian ushtarak, vazhdon Meltyukhov, nuk është thjesht të "botojë disa dokumente", por më tepër të "kuptojë pse, në fillim të Luftës së Madhe Patriotike, situata u zhvillua ashtu siç kishte ndodhur".

"Gjithçka varet nga llojet e lojërave politike që udhëheqja e vendit dëshiron të luajë. Nëse ata duan që ne, historianët, të mos përqendrohemi në këto pyetje, ne nuk do ta bëjmë atë, atëherë ne do të zhvendosemi", thotë Meltyukhov.

Po ashtu, i pyetur nëse historianët këshillohen për legjislacionin në lidhje me historinë e Rusisë, ai thotë se dyshon që ligjvënësit rusë "kërkojnë nga dikush mendim të ekspertëve".

"Unë nuk mund ta imagjinoj që dikush do të kundërshtonte. Dhe nëse ata kundërshtojnë, ku është garancia që kundërshtimet do të dëgjohen? Kjo është ajo ku ne futemi në fushën e mekanizmave të vendimmarrjes. Dhe meqenëse ato nuk janë shumë transparente, është e vështirë të thuash diçka", shprehet ai.

Meltyukhov gjithashtu beson se lëvizjet e fundit të Rusisë për të miratuar ligje të reja që mbrojnë kujtesën historike janë disi të tepërta. Duke komentuar legjislacionin që kriminalizon "shpërndarjen e informacionit të vetëdijshëm të rremë në lidhje me aktivitetet e BRSS gjatë viteve të Luftës së Dytë Botërore", historiani thotë se nuk e kupton pse autoritetet nuk mund të zgjidhnin konfliktet për "deklarata të rreme të drejtpërdrejta" duke përdorur ligjet ekzistuese të shpifjes.

“Nuk është e qartë se si ligjvënësit do ta përdorin këtë mjet të ri. Tani për tani ky është thjesht një pohim i thjeshtë, 'le ta mbrojmë fitoren!' Por kjo është punë ligjore që duhet të bëhet çdo ditë. Ne kemi media, blogerë dhe gazetarë që me të vërtetë po falsifikojnë realitetin historik. Ne duhet të merremi me të. Por ekziston një ndjenjë që nuk ka rëndësi për qeverinë, ata thonë fjalë të bukura, por nuk ka asgjë pas deklaratave", beson Meltyukhov.

89 për qind e rusëve ndjehen krenarë për fitoren sovjetike mbi nazizmin në Luftën e Dytë Botërore.

Megjithëse numrit të lartë të të vdekurve, i vlerësuar mbi 27 milionë, kjo ngjarje vazhdon të luaj një rol të rëndësishëm në kulturën popullore ruse dhe është në një farë mase i kuptueshëm. Mirëpo, Kremlini këtë trashëgimi heroike e ka përdorur për qëllimet e veta politike, duke përdorur traumën e luftës për të justifikuar okupimet në Ukrainë dhe për të diskredituar rivalët, duke filluar nga Alexei Navalny deri në vendet e tjera.

Duke marrë rolin mesianik, qeveria ruse e ka përshkruar veten se është duke kryer një mision botëror për të mbrojtur të vërtetën historike të Luftës së Dytë Botërore. Sidoqoftë, kjo ‘e vërtetë’ është mit mjaft subjektiv, ndonjëherë i drejtpërdrejtë, pasi faktet e luftës përmbysen në nevojat e politikës dhe patriotizmit.

Me këtë, Rusia po kërkon të eksportojë versionin e saj të politizuar të Luftës së Dytë Botërore.