NASA: Voyager 1 për herë të parë “dëgjoi” zërin e hapësirës ndëryjore

NASA: Voyager 1 për herë të parë “dëgjoi” zërin e hapësirës ndëryjore

I nisur në Shtator 1977, Voyager 1 tani është rreth 22.7 miliardë kilometra nga Toka ose 152 herë distanca nga Toka në Diell dhe është struktura më e largët e bërë nga njeriu në hapësirë.

Voyager 1 një nga instrumentet e NASA-s i dërguar në hapësirë rreth 9 vjet më parë ka regjistruar dhe ka dërguar në Tokë një monoton të zbehtë, të përhershëm dhe të frikshëm gumëzhitje e hapësirës ndëryjore.

Tingulli i padukshëm shkaktohet nga dridhjet e vazhdueshme të gazrave në hapësirën ndëryjore, ku në sfond është zhurma në hapësirat e mëdha midis yjeve.

Sipas studiuesve në Universitetin Cornell në Shtetet e Bashkuara, këto dridhje, të quajtura valë plazma të përhershme, janë zbuluar në radio frekuencat dhe janë shumë të dobëta për t’u dëgjuar nga veshi i njeriut.

I nisur në Shtator 1977, Voyager 1 tani është rreth 22.7 miliardë kilometra nga Toka ose 152 herë distanca nga Toka në Diell dhe është struktura më e largët e bërë nga njeriu në hapësirë. Duke vizituar Jupiterin (1979) dhe Saturnin (1980) dekada më parë dhe duke vazhduar “Odisenë” e tij përtej skajeve të sistemit tonë diellor (perëndimi i diellit), ai vazhdon të mbledhë dhe transmetojë të dhëna, duke i lejuar shkencëtarët të kuptojnë më mirë hapësirën ndëryjore.

Rajonet e mëdha midis sistemeve yjore (diellore) të galaktikës sonë nuk janë plotësisht të zbrazëta, pasi materia dhe rrezatimi përbëjnë të ashtuquajturin mjedis ndëryjor ose ndëryjor. Rreth 15% e materies së dukshme të galaktikës sonë përbëhet nga gazra të tillë ndëryjor, pluhur dhe grimca rrezesh kozmike.

Pjesa më e madhe e mjedisit ndëryjor është në formën e plazmës jonizuese (me ngarkesë elektrike). Në këtë krijesë midis yjeve ka vetëm 0,1 atome për centimetër kub, ndërsa në ajrin e Tokës ka miliarda atome.

Më parë, “Voyager 1” kishte zbuluar shqetësime në gazrat ndëryjore, të cilat janë shkaktuar nga shpërthimet diellore periodike. Tani anija ka zbuluar dridhjet e përhershme të gazrave, të cilat nuk kanë lidhje me aktivitetin diellor dhe shkaktojnë një gumëzhitje me një frekuencë prej rreth 3 kHz.