Studim në Itali: Pas vaksinimit, infeksioni me coronavirus u ul me 80%

Studim në Itali: Pas vaksinimit, infeksioni me coronavirus u ul me 80%

Pesë javë pas marrjes së dozës të parë të vaksinës së coronavirusit, infeksioni është ulur me 80 për qind, pranimet në spital janë 90 për qind më pak dhe vdekjet janë deri në 95 për qind, sipas një studimi nga shkencëtarët në Institutet Kombëtare Italiane i Shëndetit në një mostër prej 13.7 milionë njerëzish të vaksinuar.

Sipas agjencisë ANSA, ky është hulumtimi i parë i tillë i gjerë i një vendi anëtar të Bashkimit Evropian mbi ndikimin e vërtetë të imunizimit në rrjedhën e pandemisë, dhe të dhënat nga fillimi i vaksinimit më 27 dhjetor të vitit të kaluar deri më 3 maj u analizuan.

Të dhënat treguan se modeli ishte i njëjtë për burrat dhe gratë, pavarësisht nga mosha e tyre, dhe se rreziku i infeksionit u zvogëlua gradualisht dy javë pas marrjes së dozës së parë.

Nga 13.7 milion njerëz të përfshirë në studim, 95 për qind morën të dyja dozat e Pfizer ose Moderna, dhe pesë përqind e mbetura u vaksinuan me AstraZeneca.

Ndryshe, mbi 162 milionë njerëz në mbarë globin janë infektuar gjersa kanë vdekur 3.36 milionë persona. /Telegrafi/