A e transmetojnë virusin njerëzit e vaksinuar?

A e transmetojnë virusin njerëzit e vaksinuar?

Të dhënat e hulumtimit, si dhe të dhënat nga vaksinimi i popullatës së përgjithshme kanë konfirmuar mbrojtjen e lartë të siguruar nga vaksinat kundër sëmundjes serioze dhe rrezikun e vdekjes nga COVID-19.

Sidoqoftë, mbetet pyetja se sa efektive është vaksina e koronavirusit SARS-CoV-2 në transmetimin e virusit, veçanërisht pas rasteve të njerëzve që infektohen pasi janë vaksinuar plotësisht.  

Të dhënat shkencore të azhurnuara vazhdimisht po ecin në një rrugë optimiste.

Rrezik më i ulët i transmetimit nga të vaksinuarit

Megjithëse studimet mbi kafshët kanë konfirmuar herët se imunizimi me vaksina COVID-19 gjithashtu zvogëlon rrezikun e transmetimit, efikasiteti tek njerëzit është vërtetuar kohët e fundit.

 Në prill, Shëndeti Publik në Angli njoftoi rezultatet e një studimi mbi më shumë se 365,000 familje me anëtarë të vaksinuar dhe të pavaksinuar.

Sipas gjetjeve , vaksinat Oxford / Astra Zeneca dhe Pfizer / BioNTech ulën shanset e transmetimit të koronavirusit me 40-60%.

Një studim tjetër nga pioneri izraelit i vaksinimit zbuloi se në 5,000 raste të koronavirusit në popullatën e vaksinuar, ngarkesa virale në shtupën e hundës ishte dukshëm më e ulët se ajo e njerëzve të pavaksinuar të diagnostikuar me virus. 

Çfarë ndryshon dhe çfarë mbetet pas vaksinimit

Shpërndarja e reduktuar falë vaksinave po bëhet një armë thelbësore në betejën për imunitetin e tufave dhe kontrollin e pandemisë.

 Në të njëjtën kohë, ndërprerja e shpërthimeve dhe zvogëlimi i virusit në komunitet janë të nevojshme për grupe të popullatës që kanë një përgjigje të dobët imune ose nuk mund të mbrohen ende nga vaksinat si të miturit, disa të moshuar dhe disa pacientë të imunosupresuar.

Sidoqoftë, edhe imuniteti nga vaksinimi nuk është i përjetshëm. 

Me fokus në natyrën jetëshkurtër të vaksinave, shkencëtarët po studiojnë rrjedhën e imunitetit tek njerëzit e vaksinuar kundër COVID-19 dhe nëse ato janë të mbrojtura nga shtamet mutante të virusit, ndonjëherë më të rrezikshme dhe ngjitëse . 

Në mënyrë indikative, kompania farmaceutike amerikane Moderna po zhvillon vaksina të reja të adaptuara posaçërisht për trajtimin e mutacioneve të koronavirusit SARS-CoV-2.

Atëherë, çfarë duhet të kemi parasysh? 

Me pandeminë ende të ndezur, një numër të jashtëzakonshëm të rasteve dhe vdekjeve çdo ditë, ne nuk duhet të relaksohemi dhe të harrojmë se virusi është ende mes nesh. 

Masat e mbrojtjes të tilla si përdorimi i maskave  dhe distancat sociale do të mbeten pjesë e jetës sonë të përditshme edhe pas vaksinimit, pasi shumë njerëz nuk do të gëzojnë mbrojtje imune, natyrshëm ose artificialisht. 

Siç theksojnë ekspertët, ” më pak rrezik i transmetimit nuk do të thotë aspak transmetim “.