COVID-19 mund të zbulohet në sistemin e ujërave të zeza të avionit
Sharr Travel

COVID-19 mund të zbulohet në sistemin e ujërave të zeza të avionit

Shkencëtarët kanë gjetur gjurmë të koronavirusit në mostrat e ujërave të zeza nga avioni.

Ata theksojnë se monitorimi i lëvizjes së virusit është shumë i rëndësishëm, por lind edhe pyetja se nga vjen COVID-19 në ujërat e zeza nëse të gjithë pasagjerët janë negativë për koronavirus?

Të fluturosh në këto kohë të pandemisë është krejtësisht ndryshe nga sa ishte më parë. Duhet të testoheni, të vaksinoheni, të bartni maska dhe ka kufizime në udhëtim. Dhe e gjithë kjo për të shtypur përhapjen e virusit SARS-CoV-2, i cili shkakton COVID-19, raporton Technology.

Por ndonjëherë virusi ende kalon përmes mbrojtjes sonë dhe më pas mund të kapet në sistemin e ujërave të zeza të avionit.

Monitorimi i përhapjes së COVID-19 është shumë i rëndësishëm. Të kuptuarit e mënyrës se si përhapet ndihmon ta ngadalësojmë atë, në mënyrë që të mund t'i rikthehemi jetës normale më shpejt se sa vonë.

Studiuesit nga Universiteti i Queensland morën mostra të ujërave të zeza nga 37 fluturime riatdhesimi nga vatrat e nxehta të COVID, duke përfshirë Indinë, Francën, Britaninë e Madhe, Afrikën e Jugut, Kanadanë dhe Gjermaninë.

Ata donin të shihnin nëse ishte e mundur të zbuloheshin gjurmët e COVID në ujërat e zeza dhe nëse kjo mund të ishte një tregues se si COVID-19 udhëton nëpër botë. Studiuesit gjetën shenja të virusit SARS-CoV-2 në 24 nga 37 fluturimet e riatdhesimit (65%).

Si përfundoi virusi në tualet? Epo, të gjithë pasagjerët në këto fluturime (përveç fëmijëve nën moshën pesë vjeç) ishin negativë për virusin 48 orë para udhëtimit. Me fjalë të tjera, janë marrë masa që të mos hyjnë në avion personat e sëmurë. Megjithatë, gjurmët e virusit mund të gjenden ende.

Kjo është për shkak se njerëzit fillojnë të largojnë virusin gjatë një emergjence rreth dy deri në pesë ditë përpara se të shfaqin simptoma. Ata gjithashtu lëshojnë virusin e mbetur pas kalimit të infeksionit, megjithëse ky është një sinjal më i dobët në këtë analizë.

Shkencëtarët sugjerojnë se monitorimi i ujërave të zeza mund të jetë një shtresë e mirë shtesë për të monitoruar përhapjen e COVID-19 në fluturimet ndërkombëtare. Në këtë mënyrë, pasagjerët në hyrje mund të kontrollohen, veçanërisht në rastet kur ka vonesë në zbulimin e virusit në mostrat e thella nga hunda dhe fyti.

Njerëzit duan dhe ndonjëherë duhet të shkojnë në fluturime të gjata. Pandemia COVID-19 është larg përfundimit dhe ne duhet të gjejmë mënyrën më të mirë për t'u rikthyer në një jetë disi normale.

Ekzaminimi më i saktë përmes disa shtresave të mbrojtjes kundër COVID-19 mund të jetë mënyra e duhur. Edhe nëse puna e dikujt është të marrë mostra nga rezervuari i ujërave të zeza të avionit.