Moderna: Vaksinat aktuale “nuk janë të mjaftueshme” për variantin Omicron
Sharr Travel

Moderna: Vaksinat aktuale “nuk janë të mjaftueshme” për variantin Omicron

Stephane Bancel, kreu i Moderna-s, i cili drejton prodhuesin e vaksinës, tha se u duheshin edhe dy javë të tjera që shkencëtarët të përcaktojnë se sa efektive janë vaksinat aktuale kundër variantit, por se shenjat e hershme nuk janë inkurajuese.

Shefi ekzekutiv tha se ata ishin veçanërisht të shqetësuar nga 32 mutacione në proteinën S – të cilën virusi e përdor për të pushtuar qelizat – të cilat ka të ngjarë të çojnë në një ‘rënie materiale’ në efektivitetin e injektimit.

Zoti Bancel i tha Financial Times: “Të gjithë shkencëtarët me të cilët kam biseduar… janë sikur “kjo nuk do të jetë mirë”.

Ekspertët paralajmërojnë se ka të ngjarë që vaksinat të jenë më pak efektive në parandalimin e infeksioneve me Omicron, por ata duhet të jenë ende në gjendje të parandalojnë shtrimet në spital dhe vdekjet në shumicën e rasteve.