Shumica e këshilltarëve polakë japin dorëheqjen
   Bota

Shumica e këshilltarëve polakë japin dorëheqjen

Politikat e qeverisë polake për koronavirusin kanë çuar në një revoltë të hapur në organin e saj këshillues mjekësor.

Në protestën kundër rritjes së ndikimit të kundërshtarëve të vaksinimit, 13 nga 17 anëtarët u larguan nga Këshilli Mjekësor të premten.

Në një letër drejtuar kryeministrit Mateusz Morawiecki, ekspertët justifikuan vendimin e tyre duke thënë se rekomandimet e tyre kishin një “mungesë të ndikimit”.

“Në të njëjtën kohë, ne kemi vërejtur se ka një tolerancë në rritje për grupet që mohojnë kërcënimin e Covid-19 dhe rëndësinë e vaksinimit në luftën kundër pandemisë”, thuhet në letër.

Letra u nënshkrua nga virologë, epidemiologë dhe ekspertë të kujdesit intensiv.

Ata iu referuan shprehimisht qëndrimit të anëtarëve të qeverisë dhe zyrtarëve të lartë. Vetëm katër anëtarë të këshillit nuk iu bashkuan eksodit masiv.

Opozita ka akuzuar prej kohësh qeverinë e partisë Ligj dhe Drejtësi (PiS) nacional-konservatore për shmangien e masave drastike në funksion të një shkalle relativisht të ulët vaksinimi, në mënyrë që të mos largojë kundërshtarët e vaksinimit në radhët e saj.

Nuk ka ende një bazë ligjore që operatorët e restoranteve, hoteleve dhe dyqaneve të pyesin klientët e tyre për statusin e tyre të vaksinimit./atsh