Vaksina përforcuese redukton shtrimet në spitale
Shëndetësi

Vaksina përforcuese redukton shtrimet në spitale

Doza përforcuese kundër COVID-19 mund të zvogëlojnë numrin e shtrimeve në spital në Evropë me të paktën gjysmë milion në të ardhmen, tha agjencia e shëndetit publik e BE-së, në një kohë kur lloji omicron po përhapet me një ritëm të paprecedent.

"Norma aktuale e dozave përforcuese e arritur në fillim të janarit mund të zvogëlojë numrin e shtrimeve në të ardhmen omicron me 500.000 në 800.000 në Evropë," tha Qendra Evropiane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (ECDC).

Ky vlerësim përfshin 27 shtetet anëtare të BE-së, si dhe Norvegjinë, Islandën dhe Lihtenshtajnin.

Aktualisht, rreth 70% e 450 milionë njerëzve të BE-së janë vaksinuar plotësisht dhe gjysma kanë marrë një dozë përforcuese.

"Zgjerimi i programit përforcues për të gjithë individët e vaksinuar më parë mund të zvogëlojë numrin e pranimeve në spital me një shtesë prej 300.000 në 500.000," tha ECDC.

Edhe pse varianti omicron po përhapet në Evropë me një shpejtësi të lartë, me një ritëm tre herë më të lartë se vala më e madhe deri më tani, shumë vende janë tashmë në një pikë kthese, tha BE.

“Edhe pse shumë anëtarë kanë arritur së fundmi kulmin e infeksioneve, pandemia nuk ka mbaruar”, tha komisionarja e Shëndetësisë e BE-së Stella Kirjakides.