COVID ishte në Evropë disa javë përpara konfirmimit të rasteve të para
Shëndetësi

COVID ishte në Evropë disa javë përpara konfirmimit të rasteve të para

Studiuesit në Norvegji thonë se COVID-19 ka të ngjarë të ishte shumë më i përhapur në Evropë dhe në mbarë botën, përpara se të bëhej një diagnozë zyrtare.

“Gjetjet tona ndryshojnë historinë e epidemisë së koronës si në Norvegji ashtu edhe në botë,” tha Anne Eskild, profesoreshë dhe mjeke kryesore në Akershus, shkruan Euronews, transmeton Klankosova.tv.

“Ne në fakt gjetëm katër nga 1,500 teste në gratë shtatzëna që ishin pozitive përpara se të diagnostikohej rasti i parë në Francë,” tha ajo për Euronews.

Një grup rastesh të ngjashme me pneumoninë u identifikua në Wuhan, Kinë, gjatë dhjetorit 2019, dhe më 12 janar 2020 autoritetet kineze ndanë sekuencën e gjeneve të koronavirusit të ri të ri që përhapet me shpejtësi.

Sipas Eurosurveillance, revista evropiane për mbikëqyrjen, epidemiologjinë, parandalimin dhe kontrollin e sëmundjeve infektive, tre rastet e para evropiane u konfirmuan në Francë më 24 janar 2020 pasi shfaqën simptoma vetëm disa ditë më parë.

Në maj 2020 u raportua një tjetër pacient francez, i trajtuar për pneumoni në spital më 27 dhjetor 2019, rezultoi pozitiv për COVID-19 pasi u analizua një shtupë e marrë në atë kohë.

Profesorja Eskild thotë se hulumtimi i saj tregon se virusi ishte rreth shumë kohë përpara atyre rasteve franceze.

“Zona ujëmbledhëse e spitalit tonë përfshin gra që vijnë nga e gjithë bota. Mendoj se disa nga gratë që ishin pozitive kanë lindur ose kanë qenë, ose kanë pasur të afërm apo vizitorë nga vende të ndryshme të botës”, shpjegon ajo.

“Përfundimi për këtë është se meqenëse gratë në zonën tonë ujëmbledhëse janë nga e gjithë bota, virusi mund të ketë qenë në të gjithë botën përpara se kinezët të shpallnin epideminë.”

Si u krye hulumtimi

Si pjesë e kujdesit për shtatzëninë në Norvegji, mostrat e gjakut merren nga të gjitha gratë shtatzëna për të kontrolluar për infeksione seksualisht të transmetueshme.

Mostrat ruhen në mënyrë anonime, me qëllim të monitorimit të sëmundjeve të mundshme infektive dhe kështu ishin të disponueshme për studiuesit që shikonin origjinën e përhapjes së COVID-19 në vendin nordik.

“Ka ndoshta pak vende të tjera që kanë akses në mostrat e gjakut të ruajtura në nivel popullsie, dhe për këtë arsye ka pak ose aspak studime të tjera retrospektive,” shpjegon Eskild.

Gjetjet e ekipeve janë publikuar në revistën epidemiologjisë dhe infeksionit të shtypit të Universitetit të Kembrixhit.