Thirrje në televizion kombëtar për vrasjen e liderit suprem të Iranit
   Bota

Thirrje në televizion kombëtar për vrasjen e liderit suprem të Iranit

Sipas raportimeve të mediave, grupi Muxhahideen al-Kalk “infiltroi” në programin televiziv shtetëror iranian dhe transmetoi një thirrje për vrasjen e liderit suprem të vendit, Ali Khamenei.

Autoritetet iraniane e quajtën incidentin si një sulm të hakerëve. Për rreth dhjetë sekonda, iranianët mundën të shihnin thirrjen për vrasjen e Khameneit dhe lavdërimin e organizatës Muxhahideen al-Kalk.

Organizata, e cila mbajti anën e liderit të atëhershëm irakian, Saddam Hussein pas konfliktit me autoritetet iraniane, tha se ishte informuar për pezullimin e programeve televizive iraniane.

Muxhahidin al-Kalk ka arritur një pikë pa kthim pas një serie shpërthimesh me bomba veturash që vranë më shumë se 70 zyrtarë iranianë në vitin 1981, duke përfshirë presidentin e sapozgjedhur të Iranit, Mohammed al-Rajal dhe kryeministrin Muhammad Javad Bahonar.

Policia sekrete e Khomeinit e identifikoi autorin si një anëtar të Muxhahidin al-Qalq. Kundërsulmi i mbështetësve të qeverisë në Teheran ishte i tmerrshëm, kështu që të mbijetuarit mezi arritën të arrinin në Irak, ku Sadam Huseini u strehuan.

Gjatë njëzet viteve të ardhshme, ata organizuan një sërë sulmesh ndaj autoriteteve iraniane dhe ndihmuan Sadam Huseinin në luftën kundër rivalëve vendas.

Ata morën pjesë në luftën irakiene-iraniane në anën e Irakianëve, gjë që i la pa mbështetje serioze në Iran dhe u dënuan me internim të përjetshëm.

Analistët thonë se organizata, me kalimin e viteve të mërgimit nën presionin dhe kërcënimet e Teheranit, dalëngadalë po shndërrohej në një kult.

Lideri i organizatës, Masud Rajawi, nuk është parë që nga viti 2013, kështu që shërbimet inteligjente perëndimore konkludojnë se ai ka vdekur. Ndërkohë, figura kryesore e lëvizjes u bë gruaja e tij, Maryam Rajawi, e cila arriti të fitonte mbështetjen e të djathtëve në Evropën Perëndimore dhe Amerikë, të vendosur për të sulmuar Iranin në një moment.