A është maska ​​N95 më e mira për mbrojtje nga COVID-19?
Shëndetësi

A është maska ​​N95 më e mira për mbrojtje nga COVID-19?

Që nga fillimi i pandemisë, shumë njerëz në mbarë botën filluan të mbanin maska ​​​​për të mbajtur veten dhe të tjerët të sigurt nga virusi. Dihet se maskat ulin ose ngadalësojnë shkallën e transmetimit të virusit të frymëmarrjes.

Sipas Dr Sanjith Saseedharan, konsulent dhe shef i kujdesit intensiv në një spital në Indi, praktikat e maskimit kanë evoluar që nga fillimi i pandemisë, por konfuzioni ende vazhdon se cilën maskë duhet mbajtur dhe në çfarë rrethanash.

Ai listoi tre lloje maskash që mund të merren parasysh

N95, KN95 ose KF94 – Këto janë bërë duke përdorur materiale standarde globale. Kur përdoren me saktësi, këto maska ​​me cilësi të lartë dhe shkallë të lartë të filtrimit, filtrojnë grimcat e vogla, duke ofruar 95 për qind mbrojtje.

Maska kirurgjikale – Nëse bëhet duke përdorur materiale filtruese me tre shtresa, maskat kirurgjikale mund të ofrojnë mbrojtje kundër grimcave të mëdha dhe disa grimcave të vogla. Por, këto maska ​​nuk e mbyllin siç duhet fytyrën dhe lënë boshllëqe pranë skajeve. Mënyra e vetme për të përmirësuar përshtatjen është maskimi i dyfishtë. Kjo maskë, kur përdoret në çift, është ideale për të gjithë, veçanërisht ata me COPD, astmë ose ndonjë problem tjetër me frymëmarrjen dhe që nuk mund të mbajnë maskë N95.

Maskë pëlhure – Kjo maskë është efektive vetëm kur përdoret me një maskë kirurgjikale. Një maskë pëlhure redukton emetimet e pikave më të mëdha në një farë mase nga hunda dhe goja e një personi të infektuar, por ofron pak mbrojtje për përdoruesit e painfektuar pasi materiali nuk filtron ndjeshëm grimcat e vogla.

Mjekët thonë se është e rëndësishme që fillimisht të lani duart dhe të hiqni butësisht maskën N95, ta vendosni në një qese plastike të mbyllur, me zinxhir. Ta siguroni çantën fort dhe ta ripërdorni maskën vetëm në ditën e 7-të; çdo maskë duhet të vendoset në një qese të veçantë të mbyllur dhe mund të ripërdoret në ditën e 7-të, deri në 4-5 herë, shkruan Indianexpress, transmeton Klankosova.tv.

Për përdorim të vetëm N95, vendoseni maskën në një qese të mbyllur dhe vendoseni çantën në një kosh plehrash ose në njësinë e depozitimit të mbetjeve biomjekësore. Maskat kirurgjikale duhet të mbështillen në një qese letre ose polietileni dhe të hidhen menjëherë në kosha me kapak, ndërsa maskat prej pëlhure duhet të lahen veçmas, siç duhet, dhe të lihen për tu tharë në ajër. Është e rëndësishme të mos vendosni kurrë një maskë të re derisa të keni larë duart siç duhet. Pas hedhjes së maskave, lani duart tërësisht.