Thëniet më të bukura nga Henry James
   Libër & Ide

Thëniet më të bukura nga Henry James

Henry James ishte një autor amerikano-britanik.

Ai konsiderohet si një figurë kryesore kalimtare midis realizmit letrar dhe modernizmit letrar dhe konsiderohet nga shumë njerëz si ndër romancierët më të mëdhenj në gjuhën angleze.

Për lexuesit kemi sjellë një koleksion të thënieve më të bukura të tij:

Tre gjëra në jetën e njeriut janë të rëndësishme: e para është të jesh i sjellshëm; e dyta është të jesh i sjellshëm; dhe e treta është të jesh i sjellshëm.

Ajo ndjen me shkronja të pjerrëta dhe mendon me KAPITALE.

Më vjen mirë që ju pëlqejnë ndajfoljet – i adhuroj; janë të vetmet kualifikime që i respektoj shumë.

Është koha të filloni të jetoni jetën që keni imagjinuar.

Unë nuk dua që të gjithë të më pëlqejnë; Unë duhet të mendoj më pak për veten time nëse disa njerëz e bëjnë këtë.

Ne punojmë në errësirë ​​- bëjmë atë që mundemi – japim atë që kemi. Dyshimi ynë është pasioni ynë dhe pasioni ynë është detyra jonë. Pjesa tjetër është çmenduria e artit.

Ka pak orë në jetë më të këndshme se ora kushtuar ceremonisë e njohur si çaji i pasdites.

Dhimbja vjen me valë të mëdha…por rrokulliset mbi ne, dhe megjithëse mund të na mbytë pothuajse, ajo na lë. Dhe ne e dimë se nëse është e fortë, ne jemi më të fortë, për aq sa kalon dhe ne mbetemi.

Unë jam i juaji përgjithmonë – përgjithmonë e përgjithmonë. Këtu qëndroj; Unë jam i fortë si një gur. Nëse do të më besoni, sa pak do të zhgënjeheni. Bëhu i imi siç jam i yti.

Unë i quaj njerëzit të pasur kur ata janë në gjendje të plotësojnë kërkesat e imagjinatës së tyre.

Ajo kishte një kuriozitet të jashtëzakonshëm për jetën dhe vazhdimisht shikonte dhe pyeste.

Dhe mbani mend këtë, se nëse ju kanë urryer, ju keni qenë gjithashtu të dashur.

Jeto sa mundesh: është gabim që të mos e bësh. Nuk ka rëndësi se çfarë bëni në veçanti, për sa kohë që keni pasur jetën tuaj. Nëse nuk e keni pasur atë, çfarë keni pasur?

Asnjëherë mos thuaj se e di fjalën e fundit për zemrën e ndonjë njeriu.

Pengesat janë ato gjëra të frikshme që shihni kur i largoni sytë nga qëllimi juaj.

Unë kam ndërmend t’i gjykoj gjërat vetë; te gjykosh gabim mendoj se eshte me e ndershme se te mos gjykosh fare.

Koha e duhur është çdo kohë që dikush është ende aq me fat sa e ka.

Gjërat janë gjithmonë ndryshe nga ato që mund të jenë…Nëse prisni që ato të ndryshojnë, nuk do të bëni kurrë asgjë.

Mos kini frikë nga jeta, besoni se jeta ia vlen të jetohet dhe besimi juaj do të krijojë faktin.

Nëse kjo ishte dashuri, dashuria ishte mbivlerësuar.

Nëse dikush është i fortë, ai do më fort.

Mos e nënvlerësoni vlerën e ironisë – ajo është jashtëzakonisht e vlefshme.

Përsosmëria nuk kërkon përsosmëri.

Mos e shqetësoni atë që dikush ju thotë për dikë tjetër. Gjykoni të gjithë dhe gjithçka për veten tuaj.

…dhe avantazhi i madh i të qenit një grua letrare, ishte se mund të shkoje kudo dhe të bëje gjithçka.

Njeriu nuk mund të gjykojë deri në të dyzetat; Para kësaj ne jemi shumë të etur, shumë të ashpër, shumë mizorë dhe përveç kësaj, shumë injorantë.

Ju duhet të kurseni atë që mundeni nga jeta juaj; ju nuk duhet t’i humbni të gjitha thjesht sepse keni humbur një pjesë.

Doje ta shikoje vetë jetën – por nuk të lejuan; u ndëshkuat për dëshirën tuaj. Ju ishit bluar në mullirin e konvencionales!

…Jam i paaftë të të them të mos ndjesh. Ndjehu, ndjeje, them unë – ndjehu për gjithçka që vlen, edhe nëse kjo të vret gjysma, sepse kjo është mënyra e vetme për të jetuar…

Ndonjëherë shkonte aq larg sa dëshironte që të gjendej në një pozitë të vështirë, që të kishte kënaqësinë të ishte aq heroike sa e kërkonte rasti.

Është arti që e bën jetën, bën interes, i jep rëndësi dhe nuk di të ketë asnjë zëvendësues për forcën dhe bukurinë e procesit të tij.

Të marrësh atë që ka në jetë dhe ta përdorësh, pa pritur më kot përgjithmonë të paramenduarën, të gërmosh thellë në aktualitetin dhe të nxjerrësh diçka prej saj; kjo, pa dyshim, është mënyra e duhur për të jetuar.

Jeta është një telash që i paraprin vdekjes.

Përvoja e thellë nuk është kurrë paqësore.

Ajo kishte një mënyrë të caktuar për të parë jetën të cilën e konsideronte si ofendim personal.

Dashuria nuk ka të bëjë me arsye të mira.

Duhet shumë histori për të prodhuar pak letërsi.

Unë kurrë nuk kam lejuar një zotëri të më diktojë, apo të ndërhyjë në çdo gjë që bëj.

…ai kishte vendosur prej kohësh që e qeshura e bollshme të ishte zbukurimi i ditëve të mbetura të tij.

Paratë janë një gjë e tmerrshme për t’u ndjekur, por një gjë simpatike për t’u takuar.

Kishte disa mënyra për ta kuptuar atë: ishte ajo që thoshte, dhe ajo që donte të thoshte, dhe kishte diçka midis të dyjave, që nuk ishte asnjëra.

Një karrocë e shpejtë, e një nate të errët, që vërtitet me katër kuaj mbi rrugë që nuk mund t’i shohësh – kjo është ideja ime për lumturinë.

Ka dy lloje shijesh në vlerësimin e letërsisë imagjinative: shija për emocionet e befasisë dhe shija për emocionet e njohjes.

Nuk është fati im të dorëzohem — e di që nuk mund të jetë.

Ajo kishte një dhuratë të pashoqe, zakonisht stilolaps në dorë, për të shtrydhur gabimet e mëdha në mundësi.

Nëse keni punë për të bërë, mos prisni të ndiheni të mirë; vihuni në punë dhe do t’ju pëlqejë.


MË SHUME NGA    Libër & Ide