Komiteti i BE-së konfirmon lidhjet me Tajvanin
   Bota

Komiteti i BE-së konfirmon lidhjet me Tajvanin

Komiteti i Punëve të Jashtme i Parlamentit Evropian miratoi një raport mbi sfidat e sigurisë me të cilat ai po përballet në Indo-Paqësorin dhe përmes së cilit njeh Tajvanin si një partner kyç dhe aleat demokratik në rajon.

Raporti, i cili u miratua nga komiteti me 56 vota pro, tetë kundër dhe 12 abstenime, thekson se rajoni Indo-Paqësor përmban 60 për qind të popullsisë së botës dhe është shtëpia e partnerëve gjithnjë e më të rëndësishëm politikë, tregtarë dhe të sigurisë për BE-në.

Sipas një drafti të raportit të ofruar nga Parlamenti agjencisë së lajmeve, CNA, ngritja ushtarake e Kinës dhe aktivitetet e saj në detet e Kinës Lindore dhe asaj Jugore, duke përfshirë “shkeljet e qëllimshme dhe të përsëritura të zonës së mbrojtjes ajrore të Tajvanit”, kanë çuar në rritjen e tensioneve në rajon.
Meqenëse dinamika e sigurisë në Indo-Paqësor ndikon drejtpërdrejt në interesat strategjike të BE-së, unioni duhet të punojë ngushtë në rajon me demokracitë e tjera liberale dhe aleatët historikë, duke përfshirë NATO-n, SHBA-në dhe Britaninë e Madhe, thuhet në raport.
Në draft raportin, BE-ja pohon se “e konsideron Tajvanin si një partner kyç dhe aleat demokratik në Indo-Paqësorin”, dhe se mbështet fuqishëm “rrugën demokratike” të Tajvanit.
BE-ja gjithashtu “mirëpret rolin pozitiv që luan Tajvani në nxitjen e paqes dhe të sigurisë në Indo-Paqësorin”, dhe rithekson mbështetjen e saj për pjesëmarrjen e Tajvanit në organizatat ndërkombëtare, sipas raportit.
Në kohën e pushtimit rus të Ukrainës, BE-ja gjithashtu “përgënjeshtron çdo përpjekje të propagandës kineze” për të nxjerrë ngjashmëri midis Ukrainës dhe situatës së sigurisë në Tajvan, pasi situatat “ndryshojnë ndjeshëm”, thuhet në raport.
Një zëdhënës i Parlamentit të BE-së i tha CNA-së se aktualisht kishte lëshuar vetëm draft versionin e raportit dhe teksti zyrtar i miratuar të martën do të bëhet publik në ditët në vijim, pasi të përkthehet në gjuhët e të gjitha vendeve anëtare të BE-së.

https://focustaiwan.tw/politics/202203230017


Bast-Trade
AlbiMall
Eurokoha
Vjosa