​Finlanda tregon afatin e fundit për të vendosur rreth hyrjes në NATO
   Bota

​Finlanda tregon afatin e fundit për të vendosur rreth hyrjes në NATO

Kryeministrja e Finlandës Sanna Marin deklaroi sot se vendi i saj do të vendosë brenda disa javëve të ardhshme nëse do të aplikojë për t`u anëtarësuar në NATO.

Deri më tani, Finlanda dhe Suedia fqinje kanë shmangur anëtarësimin në NATO, një aleancë e udhëhequr nga SHBA e themeluar në vitin 1949 për të kundërshtuar Bashkimin Sovjetik gjatë Luftës së Ftohtë.

Por pushtimi rus i Ukrainës i detyroi ata të rishqyrtojnë pozicionin e tyre.

“Ka perspektiva të ndryshme për (mos) aplikimin për anëtarësim në NATO. Ne duhet t'i analizojmë ato me kujdes, "u tha Marin gazetarëve në një konferencë të përbashkët shtypi në Stokholm me kryeministrin suedez.

“Megjithatë, mendoj se procesi ynë do të jetë mjaft i shpejtë, do të ndodhë brenda disa javësh”, tha Marin, vendi i të cilit ka një kufi të gjatë me Rusinë.

Qeveria finlandeze do të publikojë një raport më vonë të mërkurën me një politikë të jashtme dhe të sigurisë të përditësuar.

Suedia po rishikon gjithashtu politikën e saj të sigurisë dhe përfundimet priten deri në fund të majit.

Kryeministrja suedeze Magdalena Andersson tha se ishte e rëndësishme të bëhet një analizë e plotë nëse Suedia duhet të aplikojë gjithashtu për anëtarësim në NATO.

"Ka, sigurisht, avantazhe dhe disavantazhe për anëtarësimin në NATO, siç ka avantazhe dhe disavantazhe të zgjedhjeve të tjera të sigurisë," tha Andersson.

"Me anëtarësimin në NATO, ju keni siguri me nenin 5," tha ajo.

Sipas atij neni, një sulm ndaj një anëtari të NATO-s trajtohet si sulm ndaj të gjithë anëtarëve.

Por “ju keni detyrim edhe ndaj anëtarëve të tjerë”, tha ajo.


APR
Romay Lift