Vdes njeriu më i vjetër në botë
   Bota

Vdes njeriu më i vjetër në botë

Ka vdekur personi më i vjetër në botë, Kane Tanaka ka vdekur në moshën 119-vjeçare.

Gruaja japoneze jetoi dy luftëra botërore. Vëllezërit Wright themeluan aviacionin modern në vitin e lindjes së saj, që ishte në vitin 1903.

Ajo ishte 15 vjeç kur perandori gjerman Wilhelm II abdikoi. Në ditëlindjen e saj të 50-të, Volkswagen uli çmimin e një Beetle nga 4,400 DM në 4,200 DM.

Zbarkimi në Hënë, rënia e murit të Berlinit, Fukushima, Kane Tanaka i pa të gjitha këto me sytë e saj. Në vitin 2019, gruaja e mrekullueshme u shpall zyrtarisht personi më i vjetër i gjallë nga Libri i Rekordeve Guinness.

Vetëm një qytetare e botës, francezja Jeanne Calment (1875-1997), u vërtetua se ishte më e vjetër.

119-vjeçarja i kaloi vitet e fundit në një shtëpi pleqsh. Nëna e pesë fëmijëve ngrihej çdo mëngjes në orën 6 të mëngjesit dhe ishte jashtëzakonisht aktive deri në pleqëri.

Kane Tanaka shkonte në udhëtime me shëtitësin e saj, zgjidhte enigmat matematikore gjatë ditës dhe shkruante poezi.

E moshuara ishte aq e mirë në një lojë në tavolinë saqë shokët e dhomës dhe punonjësit e saj nuk patën asnjë shans.

Në vitin 2021 ajo donte të merrte pjesë në ceremoninë e dorëzimit të pishtarit për Lojërat Olimpike në Tokio në një karrige me rrota, por u desh pandemia globale e koronës për të penguar planet e gruas së fuqishme.

Kane Tanaka, e cila drejtonte një snack bar në Fukuoka gjatë jetës së saj të gjatë, vdiq më 19 prill 2022. Familja njoftoi vdekjen e saj gjashtë ditë më vonë. 


APR
Romay Lift