Një fuçi naftë arriti sot në 111 dollarë
   Bota

Një fuçi naftë arriti sot në 111 dollarë

Rritja e çmimit të naftës u përshpejtua sot, duke tejkaluar nivelin e 111 dollarëve për fuçi, pas raportimeve në media se grupi i naftës OPEC + vendosi të rrisë modeste prodhimin në qershor dhe pasi Bashkimi Evropian prezantoi një plan për embargo ndaj Importet ruse të naftës.

Nafta e papërpunuar evropiane Brent u rrit 0.88 për qind në 111.1 dollarë për fuçi në tregjet në Londër në orën 17:05, dhe nafta amerikane WTI u rrit 0.58 për qind në 108.4 dollarë për fuçi, sipas të dhënave nga portali oilprice.com, i cili monitoron lëvizjet e çmimeve në kohë reale.

Grupi OPEC + ra dakord sot për një rritje modeste mujore të prodhimit prej 432.000 fuçi në ditë në qershor. Nga kjo aleancë nafte thanë se OPEC + nuk mund të fajësohet për ndërprerjen e dërgesave ruse dhe se bllokimi kinez për shkak të pandemisë COVID kërcënon perspektivat e kërkesës në periudhën e ardhshme.

Embargoja evropiane e naftës ka të ngjarë të detyrojë Rusinë të ridrejtojë furnizimet në Azi dhe të reduktojë ndjeshëm prodhimin, ndërsa BE-ja do të luftojë në treg për të blerë furnizimin e mbetur në dispozicion. Të dy këta faktorë ka të ngjarë të mbështesin çmimet më të larta të naftës bruto.

Sekretari i Përgjithshëm i OPEC-ut Mohamed Barkindo tha të mërkurën se ishte e pamundur që prodhuesit e tjerë të kompensonin eksportet ruse prej mbi 7 milionë fuçi në ditë. Kapacitetet e lira thjesht nuk ekzistojnë, theksoi ai.


APR
Romay Lift