​355 vjet nga transfuzioni i parë i gjakut
Foto: KSP
Shëndetësi

​355 vjet nga transfuzioni i parë i gjakut

KSP

Më 15 qershor 1667 u krye transfuzioni i parë i gjakut nga Jean-Baptiste Denys.

Mjeku francez kreu me sukses transfuzionin e rreth 350 gramëve gjak nga një dele në një djalë 15-vjeçar, i cili kishte humbur gjak.

Djali pas kësaj fatmirësisht mbijetoi. Pas eksperimenteve të Denys dhe disa eksperimenteve të dështuara më vonë në të njëjtin vit në Angli, asnjë anëtar i komunitetit shkencor kryesor nuk u përpoq ta bënte atë përsëri deri në shekullin e 19-të.


Bast-Trade
AlbiMall
Eurokoha
Vjosa