Australia mund të shohë një "rilindje" të impianteve diellore
Tech

Australia mund të shohë një "rilindje" të impianteve diellore

rtsh.al

Australia mund të fillojë një "rilindje" të prodhimit të energjisë diellore dhe të ketë një mundësi të rrallë për të përshpejtuar kalimin e saj drejt energjisë së rinovueshme nëse dëgjon thirrjen e Agjencisë Ndërkombëtare të Energjisë për të diversifikuar zinxhirin e furnizimit të qelizave diellore në botë, shkruan The Guardian.

Një raport i posaçëm i agjencisë i lëshuar të premten zbuloi se Kina kontrollon mbi 80% të pjesëve të zinxhirit të furnizimit diellor global fotovoltaik (PV), me një në çdo shtatë panele të prodhuara në mbarë botën që prodhohen nga një fabrikë e vetme.

 “Ky nivel përqendrimi në çdo zinxhir furnizimi global do të përfaqësonte një cenueshmëri të konsiderueshme; furnizimi diellor global fotovoltaik nuk bën përjashtim”, thuhet në raport.

Ai vlerësoi se diversifikimi i zinxhirit të furnizimit mund të tërheqë 120 miliardë dollarë investime të reja në objektet e prodhimit diellor deri në vitin 2030 dhe të krijojë 1,300 vende pune në prodhim për çdo gigavat të ri të kapacitetit prodhues.

Por ndërsa agjencia tha se solari përfaqëson "teknologjinë më të përballueshme të prodhimit të energjisë elektrike në shumë pjesë të botës" dhe se kapaciteti global i prodhimit do të jetë midis 500-600 GW deri në fund të vitit 2022, disa besojnë se kjo shifër është shumë e ulët.

Tim Buckley, drejtori i qendrës së mendimit Clean Energy Finance, tha se fabrikat e reja masive që po ndërtohen në Kinë do të shtojnë furnizim të ri në tregun global gjatë vitit të ardhshëm, duke mbajtur çmimet globale të ulëta dhe kërkesën të lartë ndërsa çmimet e karburanteve fosile rriten.

Për shembull, tha Buckley, Kina ishte në procesin e përfundimit të një fabrike të integruar të aftë për të prodhuar 60 GW të qelizave dhe moduleve diellore çdo vit – afërsisht e njëjtë me të gjithë kapacitetin diellor të instaluar në 2015.

"IEA ka nënvlerësuar kërkesën çdo vit për një dekadë," tha Buckley. "Leximi im është se Kina do të dyfishojë furnizimin e moduleve në botë në 12 deri në 18 muajt e ardhshëm."

Sot, energjia e rinovueshme është me sa duket kudo. Planeti Tokë është i veshur me turbina me erë dhe panele diellore. Sigurisht, këto burime energjie janë të disponueshme vetëm për aq kohë sa era, dielli dhe valët janë në furnizim të mirë. Pra, çfarë të bëjmë kur asnjë nga këto opsione nuk është në dispozicion? Studiuesit tani po shqyrtojnë mënyra për të shfrytëzuar gravitetin për të mbyllur hendekun.

Raporti i IEA zbuloi se energjia diellore PV ka potencialin të dyfishojë numrin e vendeve të punës në prodhim në nivel global në 1 milion deri në vitin 2030, me të tjera në instalim dhe mirëmbajtje.

Megjithatë, mungesa e fuqisë punëtore po ngadalëson rritjen e industrisë, me IEA që zbuloi se një në tre punë instalimi në Australi – përfshirë elektricistët dhe instaluesit – ishin të paplotësuara dhe në rrezik të mbeten të paplotësuara në 2023.

Dr Mark Dean, një studiues në Institutin Australian, tha se situata ishte një "akuzë" ndaj qeverisë së mëparshme federale dhe ishte "imperative" që qeveria e re laburiste i jepte përparësi tranzicionit të energjisë në çdo politikë të ardhshme të industrisë.

“Nëse do të shihnim energjinë e rinovueshme dhe detyrimet tona për ndryshimet klimatike të trajtohen drejtpërsëdrejti, ne mund të shohim një rilindje në prodhim dhe të rivendosim vendin e Australisë si lider në teknologjinë e energjisë së rinovueshme,” tha ai.

Australia dikur udhëhoqi botën në zhvillimin e teknologjisë diellore, por në fillim të viteve 2000 industria u zhvendos në Kinë, e cila ka investuar 50 miliardë dollarë në energjinë diellore gjatë dekadës së fundit.

Australia aktualisht ka vetëm një prodhues të energjisë diellore, Tindo Solar, e cila është në proces të zgjerimit të fabrikës së saj.

Prof Alistair Sproul, kreu i shkollës së inxhinierisë fotovoltaike dhe të energjisë së rinovueshme në Universitetin e Uellsit të Ri Jugor, ishte i përfshirë në përpjekjet e hershme për të ngritur një industri lokale.

Ai tha se Kina kishte qenë vendimtare për të ndihmuar në uljen e çmimit, por përvoja nga pandemia e pengesave të furnizimit tregoi se ishte e rëndësishme të kishte një kapacitet bazë për të ndërtuar panele diellore në Australi.

Megjithëse raporti i Agjencisë Ndërkombëtare të Energjisë paralajmëroi se ngritja e prodhimit diellor PV në vende si Australia do të krijonte më shumë emetime të CO2 për shkak të mbështetjes së vazhdueshme të vendit nga qymyri, Sproul tha se kjo çështje mund të adresohej.

“Ne duhet të krijojmë burime të rinovueshme me burime të rinovueshme. Ideja ka ekzistuar për një kohë, por tani është me kosto efektive, jashtëzakonisht me kosto efektive, "tha ai.

Dr Bjorn Sturmberg, drejtuesi i kërkimit në programin e ruajtjes së baterive dhe integrimit në rrjet të Universitetit Kombëtar Australian, tha se "investimet e synuara" mund të mbështesin krijimin e një industrie “nëse do të konsiderohej si prioritet kombëtar”.

"Prodhimi mund të shfrytëzojë automatizimin dhe kërkimin dhe inovacionin lider në botë të diellit në Australi," tha Sturmberg. “Efikasiteti i shkallës së prodhimit kinez përbën një pengesë të konsiderueshme për hyrjen, por ka mundësi për diferencim në atë që aktualisht është një artikull homogjen me kosto të ulët.”  (Sipas The Guardian)


MË SHUME NGA Tech