Origjinën natyrore të COVID, tregu në Wuhan ishte epiqendra
Shëndetësi

Origjinën natyrore të COVID, tregu në Wuhan ishte epiqendra

Një treg kafshësh në Wuhan të Kinës ishte epiqendra e pandemisë Covid-19, sipas dy studimeve të reja të publikuara në revistën Science.

Përgjigja në pyetjen nëse sëmundja u transmetua natyrshëm nga kafshët te njerëzit apo ishte rezultat i një aksidenti laboratorik, konsiderohet çelësi për parandalimin e pandemive të ardhshme dhe shpëtimin e miliona jetëve.

Punimi i parë analizoi modelin gjeografik të rasteve me Covid-19 në muajin e parë të shpërthimit, në dhjetor 2019. Rastet e para u grumbulluan ngushtë rreth tregut Huanan.

Një tjetër ekzaminoi të dhënat gjenomike nga rastet më të hershme për të studiuar evolucionin e hershëm të virusit dhe arriti në përfundimin se nuk kishte gjasa që koronavirusi të qarkullonte gjerësisht te njerëzit përpara nëntorit 2019.

Të dy studimet ishin botuar më parë si "ribotime", por ato kaluan rishikimin shkencor dhe u shfaqën në një revistë prestigjioze.

Michael Worobey nga Universiteti i Arizonës, bashkautor i të dy punimeve, më parë në një letër i bëri thirrje komunitetit shkencor që të jetë më i hapur ndaj idesë se virusi "rrjedh" nga laboratori.

Por gjetjet e kanë çuar atë "në pikën ku tani mendoj gjithashtu se nuk ka të ngjarë që ky virus të jetë futur nga ndonjë rrugë tjetër përveç tregtisë së kafshëve të egra në tregun e Wuhan," u tha Worobey gazetarëve.

Megjithëse hetimi i mëparshëm u fokusua në tregun e kafshëve të gjalla, studiuesve u duheshin më shumë prova për të përcaktuar se ishte me të vërtetë burimi i shpërthimit të COVID-19.

Kjo kërkonte një studim në nivel lagje në Wuhan për të qenë më i sigurt se virusi ishte një "zoonozë" - se ai kishte kaluar nga kafshët te njerëzit.

Ekipi i parë i studimit përdori mjete hartografike për të gjetur 174 rastet e para të identifikuara nga Organizata Botërore e Shëndetësisë. Ata zbuluan se 155 prej tyre ishin në Wuhan.

Këto raste ishin të grumbulluara ngushtë rreth tregut dhe disa pacientë të hershëm që nuk e kishin vizituar tregun menjëherë më parë, jetonin shumë afër tij.

Gjitarët që tani njihen si të infektuar me virusin, duke përfshirë dhelprat e kuqe, baldosat e derrit dhe kërpudhat, u shitën të gjithë të gjallë në treg, zbuloi ekipi.

Studiuesit lidhën mostrat pozitive të pacientëve në fillim të vitit 2020 me pjesën perëndimore të tregut ku shiteshin kafshë të gjalla ose të therura në fund të 2019.

Rastet e kufizuara të hershme ishin në kontrast me qarkullimin në pjesën tjetër të qytetit deri në janar dhe shkurt, gjë që studiuesit e konfirmuan duke tërhequr të dhëna nga aplikacioni Weibo.

"Kjo na tregon se virusi nuk po qarkullonte në mënyrë të fshehtë," tha Worobey. “Me të vërtetë e ka origjinën nga ai treg dhe është përhapur prej andej”, shtoi ai.

Një studim tjetër u fokusua në zgjidhjen e një mospërputhjeje të dukshme në evolucionin e hershëm të virusit.

Dy linja evolucionare, A dhe B, karakterizuan pandeminë e hershme.

Ndërsa A ishte më afër virusit të gjetur te lakuriqët e natës, duke sugjeruar që koronavirusi kaloi nga lakuriqët te njerëzit dhe se A çoi në B, ishte B ai që ishte shumë më i përhapur në treg.

Studiuesit përdorën një teknikë të quajtur "analizë molekulare e orës", e cila mbështetet në shkallën në të cilën ndodhin mutacionet gjenetike me kalimin e kohës për të rindërtuar afatin kohor evolucionar dhe zbuluan se A nuk ka gjasa të ketë çuar në B.

"Përndryshe linja A do të duhet të evoluojë ngadalë në krahasim me virusin e linjës B, i cili thjesht nuk ka kuptim biologjik," tha Worobey.

Në vend të kësaj, skenari i mundshëm ishte që ai të transferohej nga kafshët e tregut te njerëzit në raste të veçanta, në nëntor dhe dhjetor 2019. Studiuesit arritën në përfundimin se nuk ka gjasa që të kishte qarkullim njerëzor përpara nëntorit 2019.

Sipas këtij skenari, ka të ngjarë të kishte transmetime të tjera nga kafsha te njeriu në treg që nuk u shfaqën si raste të Covid-19.

“A e kemi hedhur poshtë teorinë për rrjedhjen nga laboratori? Jo, ne nuk e bëmë. A do ta zbulojmë ndonjëherë? Jo”, tha bashkautori Kristian Anderson nga Instituti Kërkimor Scripps.

"Por unë mendoj se ajo që është me të vërtetë e rëndësishme këtu është se ka skenarë të mundshëm dhe ata janë skenarë të mundshëm dhe është me të vërtetë e rëndësishme të kuptohet se e mundshme nuk është e barabartë me gjasat," shtoi ai.


APR
Romay Lift